=**=cv-ketel recensie, test: Remeha - Avanta Ace CW4

Recensie Remeha - Avanta Ace CW4 cv-ketel

Remeha - Avanta Ace CW4 cv-ketel
Remeha Avanta Ace CW4

We hebben van Remeha deze Avanta Ace CW4 voor je onder de loep genomen. Deze ketel is een zogenaamde combiketel met platenwisselaar. Dat wil dus zeggen dat je hiermee je huis kan verwarmen en warm water kan maken. Het warme water kan hij pas leveren nadar de ketel is overgeschakeld naar "warmwaterproductie". Dat omschakelen kost volgens Remeha: niet gespecificeerd. Daar staat tegenover dat een cv-ketel met platenwisselaar veel energiezuiniger dan een ketel met boiler. Dit kent namelijke stilstandverliezen. Wil je de goedkoopste en energiezuinigste oplossing dan is een combiketel met platenwisselaar een goede keuze. Ook je portemonnee zal vriendelijk kijken als de gasrekening op de deurmat valt.

De adviesprijs van deze ketel bedraagt 1620 euro.

Modulatiebereik brander

Voor het modulatiebereik krijgt deze ketel van ons het predicaat "zeer goed". Dit modulatiebereik wil je zo groot mogelijk hebben want dit zegt wat over de mate waarin de ketel in staat is om bij wisselende warmtevragen zijn brander aan te passen. Juist bij de laagste branderstand werkt een cv-ketel het energiezuinigst. Ook hebben hebben de moderne geïsoleerde huizen in het voor- en naseizoen maar een hele lage warmtebehoefte. Dan moet de brander zo weinig mogelijk warmte kunnen afgeven. Hoe minder hoe beter. Je bent daardoor op zoek naar een ketel met een zo groot mogelijk modulatiebereik. Voor deze ketel noteerden wij een modulatiebereik van 76%. Ketels, met een vergelijkbaar vermogen die op dit moment door de verschillende cv-fabrikanten worden geleverd hebben een modulatiebereik dat schommelt tussen de 68 en 88 procent. Het vermogen van de ketel ligt tussen de 6,3 en 26,1 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Deze ketel levert voor het warm water gedeelte 13,4 liter water per minuut van 40° Celsius. Daarmee heeft deze ketel een CW4 waarde. Deze CW waarde is opgesteld door Kiwa. De CW waarden 1 t/m 6 geven aan hoeveel warm water de ketel kan leveren. Een cv-ketel met een lage CW waarde kan minder warm water per minuut leveren dan een ketel met een hoge(re) CW waarde. De moderne HR (hoog rendement) ketels waren tot enkele jaren geleden, voor het warm water gedeelte nog niet zo zuinig met energie. Dat is de laatste tijd sterk veranderd. Naarmate het rendement op warm water hoger ligt des te lager het gasverbruik. Dat voel je meteen in je portemonnee wanneer je de gasrekening moet betalen. Het "jaartaprendement" van deze ketel is : geen opgave Remeha.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Deze ketel heeft een modulerende waterpomp die er voor zorgt dat pompkracht aangepast wordt op de weerstand van de cv-installatie die gevormd wordt door de verwarmingsbuizen en radiatoren. Doordat de pomp niet constant op vol vermogen draait maar precies aanpast aan hetgeen nodig is, wordt het "suizen" van de centrale verwarming voorkomen. Daarnaast wordt heel wat energie bespaard omdat veel minder vermogen naar de pomp gaat. Die besparing kan oplopen tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de cv-ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze Avanta Ace CW4 heeft een traploos modulerende pomp en krijgt daarom van ons voor het pompgedeelte de waardering "zeer goed".

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding
gaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Avanta Ace CW4 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 70x40x29 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 25 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 4 Watt.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Avanta Ace CW4 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels