=**=cv-ketel recensie, test: Remeha - eVita 25s

Recensie Remeha - eVita 25s cv-ketel

Remeha - eVita 25s cv-ketel
Remeha eVita 25s

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Wanneer je deze eVita 25s van Remeha in huis haalt koop je een solo ketel waar alleen het het huis mee verwarmd kan worden. Maar als je wil kan je van deze ketel samen met een losse, bij Remeha aan te schaffen boiler, er een combiketel van maken. De boiler wordt dan verwarmd vanuit de ketel en wordt een "indirect gestookte boiler" genoemd. Dat is een combinatie die voor veel luxe kan zorgen. Je hebt door deze boiler veel en snel warm water. Maar helaas heeft zo'n boiler ook zijn keerzijde, door stilstandverliezen verliest hij warmte en is dus minder energiezuinig.

Modulatiebereik brander

Het modulatiebereik is een belangrijk kenmerk van een cv-ketel. Dat geeft aan in hoeverre de ketel in staat is om de vermogensafgifte af te stemmen op de warmtevraag. Het best is als een ketel in staat zou zijn te moduleren van 0 tot 100% maar helaas is dit bij gasbranders niet mogelijk. Het is moeilijk om de verbranding van heel weinig gas betrouwbaar te laten plaatsvinden. We zien tussen de ketels interessante verschillen in hoeverre zij de brander kunnen terugregelen. Dat zie je terug in het laagst afgegeven vermogen in relatie tot het maximale vermogen. Wij beoordelen deze ketel op dit punt als "zeer goed". Het modulatiebereik is bij voorkeur zo groot mogelijk. Een hoge waarde ten opzichte van andere ketels is dus een pluspunt. Bij een lage branderstand werkt een cv-ketel het energiezuinigst en is het rendement dus het hoogst. Dit is van belang nu moderne huizen zo goed geïsoleerd zijn. Juist in het voor- en naseizoen is daarbij behoefte aan een hele lage warmte afgifte van de brander. Hoe kleiner de warmteafgifte is, hoe beter. Vandaar dat je op zoek gaat naar een ketel met een zo groot mogelijk modulatiebereik. De eVita 25s heeft een modulatiebereik van 85%. Om dit op waarde in te schatten hebben we gekeken naar ander ketels die op dit moment leverbaar zijn met een vergelijkbare vermogensafgifte. Daarvan ligt het modulatiebereik tussen de 68% en 88%. Uitgedrukt in kiloWatt kan deze cv-ketel een vermogen afgeven dat ligt tussen de 4,1 en 27,4 kW gemeten bij 50/30 °C.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Deze ketel heeft een modulerende waterpomp die er voor zorgt dat pompkracht aangepast wordt op de weerstand van de cv-installatie die gevormd wordt door de verwarmingsbuizen en radiatoren. Doordat de pomp niet constant op vol vermogen draait maar precies aanpast aan hetgeen nodig is, wordt het "suizen" van de centrale verwarming voorkomen. Daarnaast wordt heel wat energie bespaard omdat veel minder vermogen naar de pomp gaat. Die besparing kan oplopen tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de cv-ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze eVita 25s heeft een traploos modulerende pomp en krijgt daarom van ons voor het pompgedeelte de waardering "zeer goed".

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De eVita 25s beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 91x49x47 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 128 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij Remeha, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de eVita 25s cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels