=**=cv-ketel recensie, test: Remeha - Tzerra M 39C CW5

Recensie Remeha - Tzerra M 39C CW5 cv-ketel

Remeha - Tzerra M 39C CW5 cv-ketel
Remeha Tzerra M 39C CW5

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Deze combiketel Tzerra M 39C CW5 van Remeha heeft een platenwisselaar voor de productie van warm water. Wanneer je de warmwaterkraan open draait moet de ketel overschakelen naar de "warmwaterstand". Dat kost een paar seconde extra, maar daarentegen is dit de meest energiezuinige en goedkoopste oplossing voor het leveren van warm water. Het kost veel minder energie dan een cv-ketel met ingebouwde boiler vanwege de stilstandverliezen. De omschakeltijd die de fabrikant opgeeft is: 0,1 seconden.

In de catalogus van Remeha staat de Tzerra M 39C CW5 aangeboden voor een adviesprijs van 1395 euro maar prijzen als 942 euro zijn ook te vinden.

Modulatiebereik brander

Voor het modulatiebereik krijgt deze ketel van ons het predicaat "zeer goed". Dit modulatiebereik wil je zo groot mogelijk hebben want dit zegt wat over de mate waarin de ketel in staat is om bij wisselende warmtevragen zijn brander aan te passen. Juist bij de laagste branderstand werkt een cv-ketel het energiezuinigst. Ook hebben hebben de moderne geïsoleerde huizen in het voor- en naseizoen maar een hele lage warmtebehoefte. Dan moet de brander zo weinig mogelijk warmte kunnen afgeven. Hoe minder hoe beter. Je bent daardoor op zoek naar een ketel met een zo groot mogelijk modulatiebereik. Voor deze ketel noteerden wij een modulatiebereik van 76%. Ketels, met een vergelijkbaar vermogen die op dit moment door de verschillende cv-fabrikanten worden geleverd hebben een modulatiebereik dat schommelt tussen de 70 en 89 procent. Het vermogen van de ketel ligt tussen de 8,5 en 35,7 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Met een productie van 18,3 liter water per minuut van 40° Celsius valt deze ketel in de CW5 categorie. De CW waarde, die van 1 t/m 6 loopt, geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger deze CW waarde is, hoe meer warm water geleverd kan worden. Dat is vooral van belang bij stortdouches en het snel vullen van een groot bad. Het rendement tijdens de productie van warm water in een cv-ketel is de laatste jaren met rasse schreden gestegen. Daarmee wordt onnodig gasgebruik voorkomen en ook heeft men de uitstoot van CO2 kunnen verlagen. Dat merk je dit direct in je portemonnee. Het "jaartaprendement" is van deze ketel 90,1%.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Een modulerende waterpomp in een cv-ketel zorgt er voor dat de pompkracht aangepast wordt aan wat nodig is voor de cv-installatie waarin de ketel geplaatst is. Hierdoor zal niet onnodig hard het water rond gepompt worden in de verwarmingsbuizen en radiatoren wat kan leiden tot het vervelende "suizen". Daarnaast, een modulerende pomp of een pomp die een verschillend aantal pompstanden kent en die vanuit de ketel automatisch wordt bestuurd, zal zorgen dat niet onnodig veel energie verloren gaat aan een onnodig hoge pompkracht. In de Tzerra M 39C CW5 van Remeha zit een pomp die alleen maar aan of uit kan. Je kan raden wat daar de gevolgen van zijn. Vroeger waren cv-ketels allemaal voorzien van een aan-uit pomp. Maar steeds meer ketels beschikken over een modulerende pomp. Realiseer dat deze ketel door het gebruik van een simpele pomp wellicht wat goedkoper is dan een model met modulerende pomp, maar dit prijsverschil laat zich in vrijwel iedere cv-installatie ruimschoots terug verdienen. Die besparingen lopen op tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze ketel heeft een niet modulerende pomp. Daarom krijgt deze Tzerra M 39C CW5 voor de pomp de waardering "matig".

gaskeur 107% rendementgaskeur hr ketel
gaskeur schone verbrandinggaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Tzerra M 39C CW5 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 55x37x27 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 22 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten en ondersteund ook Open Therm Smart power. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 3 Watt. Natuurlijk willen we een cv-ketel die fluisterstil is, maar de ene ketel maakt nu eenmaal meer geluid dan een ander. Producenten van cv-ketels besteden steeds meer aandacht aan de geluidsproductie van de ketel. Dit geluid wordt gemeten op 1 meter afstand en is voor het cv-gedeelte: 42 dB(A) en voor het warmwatergedeelte: 46 dB(A).

Opmerkingen: Modulerende pomp is optie.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Tzerra M 39C CW5 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels