=**=cv-ketel recensie, test: Remeha - Tzerra M 28C CW4

Recensie Remeha - Tzerra M 28C CW4 cv-ketel

Remeha - Tzerra M 28C CW4 cv-ketel
Remeha Tzerra M 28C CW4

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Wanneer je deze Tzerra M 28C CW4 van Remeha in huis haalt koop je een combiketel die het huis kan verwarmen en voor warm water kan zorgen. Met de platenwisselaar wordt warm water gemaakt. Voordat de ketel warm water kan leveren moet hij eerst omschakelen naar de warm water stand. Dat kost een paar seconden. De fabrikant specificeert dit op: 0,57 seconden. Een cv-ketel met boiler kent deze omschakeltijd niet maar heeft als nadeel dat door stilstandverliezen van de boiler meer energie nodig is. Een platenwisselaar cv-ketel is dus veruit de goedkoopste en meest energiezuinige oplossing. Dat laat zich vertalen in een lage gasrekening.

In de catalogus van de Remeha staat een adviesprijs van 1365 euro. Maar met een beetje shoppen zie je prijzen die gaan richting een prijs van 785 euro.

Modulatiebereik brander

Een cv-ketel is op zijn zuinigst als hij heel weinig warmte produceert. Daarnaast is in de steeds beter geïsoleerde huizen, zeker op de randen van het stookseizoen, steeds minder warmte nodig. Daarom is het prettig als de ketel de hoogte van zijn vlammen in de brander heel ver terug kan terugregelen. Bij deze ketel ligt dat op 75% van het maximale vermogen. Bij courante gelijkwaardige ketels, met een overeenkomstige vermogensklasse, is dit regelbereik 68% (slechtste waarde) tot en met 88% (beste waarde). Wat betreft het modulatiebereik is deze ketel te classificeren als zeer goed. Het vermogen van deze ketel start bij 6,1 kW en loopt door tot 24,8 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Met een productie van 13,0 liter water per minuut van 40° Celsius valt deze ketel in de CW4 categorie. De CW waarde, die van 1 t/m 6 loopt, geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger deze CW waarde is, hoe meer warm water geleverd kan worden. Dat is vooral van belang bij stortdouches en het snel vullen van een groot bad. Het rendement tijdens de productie van warm water in een cv-ketel is de laatste jaren met rasse schreden gestegen. Daarmee wordt onnodig gasgebruik voorkomen en ook heeft men de uitstoot van CO2 kunnen verlagen. Dat merk je dit direct in je portemonnee. Het "jaartaprendement" is van deze ketel 90,3%.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Een modulerende waterpomp in een cv-ketel zorgt er voor dat de pompkracht aangepast wordt aan wat nodig is voor de cv-installatie waarin de ketel geplaatst is. Hierdoor zal niet onnodig hard het water rond gepompt worden in de verwarmingsbuizen en radiatoren wat kan leiden tot het vervelende "suizen". Daarnaast, een modulerende pomp of een pomp die een verschillend aantal pompstanden kent en die vanuit de ketel automatisch wordt bestuurd, zal zorgen dat niet onnodig veel energie verloren gaat aan een onnodig hoge pompkracht. In de Tzerra M 28C CW4 van Remeha zit een pomp die alleen maar aan of uit kan. Je kan raden wat daar de gevolgen van zijn. Vroeger waren cv-ketels allemaal voorzien van een aan-uit pomp. Maar steeds meer ketels beschikken over een modulerende pomp. Realiseer dat deze ketel door het gebruik van een simpele pomp wellicht wat goedkoper is dan een model met modulerende pomp, maar dit prijsverschil laat zich in vrijwel iedere cv-installatie ruimschoots terug verdienen. Die besparingen lopen op tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze ketel heeft een niet modulerende pomp. Daarom krijgt deze Tzerra M 28C CW4 voor de pomp de waardering "matig".

gaskeur 107% rendementgaskeur hr ketel
gaskeur schone verbrandinggaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Tzerra M 28C CW4 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 55x37x27 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 19 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten en ondersteund ook Open Therm Smart power. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 3 Watt. Natuurlijk willen we een cv-ketel die fluisterstil is, maar de ene ketel maakt nu eenmaal meer geluid dan een ander. Producenten van cv-ketels besteden steeds meer aandacht aan de geluidsproductie van de ketel. Dit geluid wordt gemeten op 1 meter afstand en is voor het cv-gedeelte: 38 dB(A) en voor het warmwatergedeelte: 42 dB(A).

Opmerkingen: Modulerende pomp is optie.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Tzerra M 28C CW4 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels