=**=cv-ketel recensie, test: Remeha - Tzerra M 24C CW3

Recensie Remeha - Tzerra M 24C CW3 cv-ketel

Remeha - Tzerra M 24C CW3 cv-ketel
Remeha Tzerra M 24C CW3

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Wanneer je het huis wilt verwarmen en warm water wilt hebben is deze combiketel met platenwisselaar een goede keus. Deze ketel werkt zonder boiler. Zodra je warm water vraagt zal de ketel omschakelen naar warm water leveren via de platenwisselaar. Dat kost volgens opgaaf van Remeha: 0,1 seconden. Door dat je geen boiler hebt die stilstandverliezen heeft, zal je ketel voor het warm water de meest energiezuinigste oplossing zijn. Dat zal je terugzien op de eindafrekening van je gasrekening.

Hoewel Remeha een prijs hanteert van 1303 euro zagen wij op de markt de prijzen een stuk lager liggen. Zo werd de ketel ook aangeboden voor 738 euro.

Modulatiebereik brander

Een cv-ketel is op zijn zuinigst als hij heel weinig warmte produceert. Daarnaast is in de steeds beter geïsoleerde huizen, zeker op de randen van het stookseizoen, steeds minder warmte nodig. Daarom is het prettig als de ketel de hoogte van zijn vlammen in de brander heel ver terug kan terugregelen. Bij deze ketel ligt dat op 71% van het maximale vermogen. Bij courante gelijkwaardige ketels, met een overeenkomstige vermogensklasse, is dit regelbereik 65% (slechtste waarde) tot en met 89% (beste waarde). Wat betreft het modulatiebereik is deze ketel te classificeren als zeer goed. Het vermogen van deze ketel start bij 6,1 kW en loopt door tot 20,9 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Met een productie van 11,2 liter water per minuut van 40° Celsius valt deze ketel in de CW3 categorie. De CW waarde, die van 1 t/m 6 loopt, geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger deze CW waarde is, hoe meer warm water geleverd kan worden. Dat is vooral van belang bij stortdouches en het snel vullen van een groot bad. Het rendement tijdens de productie van warm water in een cv-ketel is de laatste jaren met rasse schreden gestegen. Daarmee wordt onnodig gasgebruik voorkomen en ook heeft men de uitstoot van CO2 kunnen verlagen. Dat merk je dit direct in je portemonnee. Het "jaartaprendement" is van deze ketel 89,8%.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Een modulerende waterpomp in een cv-ketel zorgt er voor dat de pompkracht aangepast wordt aan wat nodig is voor de cv-installatie waarin de ketel geplaatst is. Hierdoor zal niet onnodig hard het water rond gepompt worden in de verwarmingsbuizen en radiatoren wat kan leiden tot het vervelende "suizen". Daarnaast, een modulerende pomp of een pomp die een verschillend aantal pompstanden kent en die vanuit de ketel automatisch wordt bestuurd, zal zorgen dat niet onnodig veel energie verloren gaat aan een onnodig hoge pompkracht. In de Tzerra M 24C CW3 van Remeha zit een pomp die alleen maar aan of uit kan. Je kan raden wat daar de gevolgen van zijn. Vroeger waren cv-ketels allemaal voorzien van een aan-uit pomp. Maar steeds meer ketels beschikken over een modulerende pomp. Realiseer dat deze ketel door het gebruik van een simpele pomp wellicht wat goedkoper is dan een model met modulerende pomp, maar dit prijsverschil laat zich in vrijwel iedere cv-installatie ruimschoots terug verdienen. Die besparingen lopen op tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze ketel heeft een niet modulerende pomp. Daarom krijgt deze Tzerra M 24C CW3 voor de pomp de waardering "matig".

gaskeur 107% rendementgaskeur hr ketel
gaskeur schone verbrandinggaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Tzerra M 24C CW3 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 55x37x27 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 19 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten en ondersteund ook Open Therm Smart power. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 3 Watt. Natuurlijk willen we een cv-ketel die fluisterstil is, maar de ene ketel maakt nu eenmaal meer geluid dan een ander. Producenten van cv-ketels besteden steeds meer aandacht aan de geluidsproductie van de ketel. Dit geluid wordt gemeten op 1 meter afstand en is voor het cv-gedeelte: 38 dB(A) en voor het warmwatergedeelte: 40 dB(A).

Opmerkingen: Modulerende pomp is optie.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Tzerra M 24C CW3 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels