=**=cv-ketel recensie, test: Remeha - Quinta Pro 90

Recensie Remeha - Quinta Pro 90 cv-ketel

Remeha - Quinta Pro 90 cv-ketel
Remeha Quinta Pro 90

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Wanneer je deze Quinta Pro 90 van Remeha in huis haalt koop je een solo ketel waar alleen het het huis mee verwarmd kan worden. Maar als je wil kan je van deze ketel samen met een losse, bij Remeha aan te schaffen boiler, er een combiketel van maken. De boiler wordt dan verwarmd vanuit de ketel en wordt een "indirect gestookte boiler" genoemd. Dat is een combinatie die voor veel luxe kan zorgen. Je hebt door deze boiler veel en snel warm water. Maar helaas heeft zo'n boiler ook zijn keerzijde, door stilstandverliezen verliest hij warmte en is dus minder energiezuinig.

Voor 4471 euro verwisselt deze ketel van eigenaar, dat is althans de adviesprijs volgens Remeha. Met wat zoekwerk kwamen wij een prijs tegen van 3134 euro.

Modulatiebereik brander

Voor het modulatiebereik krijgt deze ketel van ons het predicaat "zeer goed". Dit modulatiebereik wil je zo groot mogelijk hebben want dit zegt wat over de mate waarin de ketel in staat is om bij wisselende warmtevragen zijn brander aan te passen. Juist bij de laagste branderstand werkt een cv-ketel het energiezuinigst. Ook hebben hebben de moderne geïsoleerde huizen in het voor- en naseizoen maar een hele lage warmtebehoefte. Dan moet de brander zo weinig mogelijk warmte kunnen afgeven. Hoe minder hoe beter. Je bent daardoor op zoek naar een ketel met een zo groot mogelijk modulatiebereik. Voor deze ketel noteerden wij een modulatiebereik van 82%. Ketels, met een vergelijkbaar vermogen die op dit moment door de verschillende cv-fabrikanten worden geleverd hebben een modulatiebereik dat schommelt tussen de 70 en 89 procent. Het vermogen van de ketel ligt tussen de 15,8 en 89,5 kW gemeten bij 50/30 °C.

Pomp

waterpomp cv-ketel

De waterpomp in de ketel heeft tot taak het warme water door de radiatoren en verwarmingsbuizen te pompen. Omdat de ene cv-installatie veel groter is dan de andere heb je dus verschillende pompvermogens nodig. Het is dus slim om de pompkracht aan te passen aan de weerstand van de cv-installatie. Helaas heeft Remeha gekozen voor een waterpomp die alleen maar aan en uit kan. Hierdoor zal onnodig energie verspild worden. Dat kan ook leiden tot onnodig suizen van de verwarmingsbuizen en radiatoren. Jammer, een pomp met meerdere standen of nog beter een modulerende pomp biedt een groot voordeel. Niet alleen een stillere verwarmingsinstallatie maar ook nog eens flink veel energiebesparing. Dat kan oplopen tot honderden euro's in het leven van een cv-ketel. Ons oordeel over het pompgedeelte van deze ketel is daarom "matig".

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Quinta Pro 90 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 75x50x50 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 65 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten en ondersteund ook Open Therm Smart power. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 4 Watt. Natuurlijk willen we een cv-ketel die fluisterstil is, maar de ene ketel maakt nu eenmaal meer geluid dan een ander. Producenten van cv-ketels besteden steeds meer aandacht aan de geluidsproductie van de ketel. Dit geluid wordt gemeten op 1 meter afstand en is voor het cv-gedeelte: 52 dB(A).

Opmerkingen: Wordt zonder waterpomp geleverd.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Quinta Pro 90 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels