=**=cv-ketel recensie, test: Remeha - Quinta Pro 65

Recensie Remeha - Quinta Pro 65 cv-ketel

Remeha - Quinta Pro 65 cv-ketel
Remeha Quinta Pro 65

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

We hebben van Remeha deze Quinta Pro 65 voor je onder de loep genomen. Deze ketel is een zogenaamde soloketel. Dat wil dus zeggen dat je hiermee alleen je huis kan verwarmen. Warm water levert hij standaard niet. Maar, bij deze ketel is alles voorbereid om een losse boiler van Remeha aan te sluiten. Met zo'n indirecte gestookte boiler zorg je er voor dat warm water direct en in zeer grote hoeveelheden per minuut beschikbaar is. Inherent aan een boiler is dat hij door zijn stilstandverliezen wel wat meer energie verbruikt dan een combiketel met platenwisselaar.

Hoewel Remeha een prijs hanteert van 3550 euro zagen wij op de markt de prijzen een stuk lager liggen. Zo werd de ketel ook aangeboden voor 2299 euro.

Modulatiebereik brander

In de zoektocht naar een zo energiezuinige ketel is het modulatiebereik een van de aspecten waar je als potentïele koper op kan letten. Wanneer een ketel op vol vermogen draait is het rendement het laagst omdat veel warmte via het rookkanaal de schoorsteen verlaat en niet nuttig gebruikt kan worden. Bij een laag vermogen wordt uit deze afvalgassen juist nog veel energie onttrokken dat ten goede komt aan het rendement. Je wilt het liefst dat de ketel dus op zo'n laag mogelijk vermogen werkt. Dat is vooral van belang bij de moderne goed geïsoleerde woningen die in het voor- en na seizoen maar weinig warmte nodig hebben. Op die momenten moet de gasbrander in de ketel met hele kleine vlammetjes kunnen branden, hoe kleiner hoe beter. Dit vermogen om de brander terug te kunnen regelen wordt modulatiebereik genoemd. Bij deze ketel ligt dat op 80% van het maximale vermogen. Bij ketels met een overeenkomstige vermogensklasse, die op dit moment leverbaar zijn door de cv-ketel fabrikanten ligt het modulatiebereik tussen de 70% en 89% (hoe hoger deze waarde is, hoe beter). Voor het modulatiebereik krijgt deze ketel daarom een "zeer goed". Het vermogen dat deze ketel kan leveren start bij 13,3 kW en maximaal kan hij 65,0 kW afleveren (gemeten bij 50/30 °C).

Pomp

waterpomp cv-ketel

Een modulerende waterpomp in een cv-ketel zorgt er voor dat de pompkracht aangepast wordt aan wat nodig is voor de cv-installatie waarin de ketel geplaatst is. Hierdoor zal niet onnodig hard het water rond gepompt worden in de verwarmingsbuizen en radiatoren wat kan leiden tot het vervelende "suizen". Daarnaast, een modulerende pomp of een pomp die een verschillend aantal pompstanden kent en die vanuit de ketel automatisch wordt bestuurd, zal zorgen dat niet onnodig veel energie verloren gaat aan een onnodig hoge pompkracht. In de Quinta Pro 65 van Remeha zit een pomp die alleen maar aan of uit kan. Je kan raden wat daar de gevolgen van zijn. Vroeger waren cv-ketels allemaal voorzien van een aan-uit pomp. Maar steeds meer ketels beschikken over een modulerende pomp. Realiseer dat deze ketel door het gebruik van een simpele pomp wellicht wat goedkoper is dan een model met modulerende pomp, maar dit prijsverschil laat zich in vrijwel iedere cv-installatie ruimschoots terug verdienen. Die besparingen lopen op tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze ketel heeft een niet modulerende pomp. Daarom krijgt deze Quinta Pro 65 voor de pomp de waardering "matig".

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Quinta Pro 65 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 75x50x50 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 56 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten en ondersteund ook Open Therm Smart power. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 6 Watt. Natuurlijk willen we een cv-ketel die fluisterstil is, maar de ene ketel maakt nu eenmaal meer geluid dan een ander. Producenten van cv-ketels besteden steeds meer aandacht aan de geluidsproductie van de ketel. Dit geluid wordt gemeten op 1 meter afstand en is voor het cv-gedeelte: 45 dB(A).Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Quinta Pro 65 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels