=**=cv-ketel recensie, test: Remeha - Quinta Pro 115

Recensie Remeha - Quinta Pro 115 cv-ketel

Remeha - Quinta Pro 115 cv-ketel
Remeha Quinta Pro 115

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Deze soloketel Quinta Pro 115 van Remeha kan standaard zorgen voor een lekker warm huis, maar omdat het een soloketel is levert hij standaard geen warm water. Wel heeft hij alle voorzieningen in huis om samen met een losse boiler, die je dan moet aanschaffen van Remeha, een combiketel te vormen die door deze voorraadboiler in staat is flink wat warm water te leveren. Zo'n boiler kent wel wat stilstandverliezen en zal dus zorgen dat je per jaar een iets hogere gasrekening krijgt.

De adviesprijs van deze cv-ketel is 5265 euro. We zien de ketel echter ook voor 3752 euro aangeboden worden.

Modulatiebereik brander

Een modulerende ketel werkt het zuinigst wanneer hij het minste vermogen levert. Je zal daarom het liefst uitkijken naar een ketel met een zo groot mogelijk regelbereik. Wanneer het stookseizoen begint of ten einde loopt zal je van het sterk teruggeregelde vermogen dankbaar gebruik maken. Bij deze ketel kan het vermogen tot 84% van zijn hoogst leverbare vermogen teruggeregeld worden. Ter vergelijking, ketels van een gelijke vermogensklasse, die nu door cv-ketel fabrikanten worden aangeboden ligt deze waarde tussen de 70% en 89%. Daarom kan deze, voor zijn regelbereik geclassificeerd worden als zeer goed. Het vermogensbereik loopt van 18,4 tot en met 114,0 kW gemeten bij 50/30 °C.

Pomp

waterpomp cv-ketel

De waterpomp in deze ketel is niet modulerend en kent niet meerdere pompstanden. De waterpomp in de cv-ketel zorgt er voor dat het warme water door verwarmingsbuizen en radiatoren wordt gepompt. De ene cv-installatie heeft meer pompkracht nodig dan de andere omdat meer radiatoren of langere/dunnere buizen gebruikt worden. Daarom is het gebruik van een modulerende pomp of een pomp met een aantal pompstanden, dat de ketel overigens zelf zal instellen, een slimme keus. Deze ketel van Remeha beschikt alleen maar over een "aan-uit" pomp. Dat is reuze jammer. Want daardoor zal onnodig veel suizen in de leidingen en radiatoren kunnen ontstaan. Maar het is vooral jammer voor je portemonnee. Want een pomp die dag in dag uit veel te hard staat te pompen kost onnodig veel energie en tijdens de levensduur van een ketel kan die verspilling oplopen tot wel 700 euro. Daarom is ons oordeel over het pompgedeelte van deze ketel "matig".

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Quinta Pro 115 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 75x50x50 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 65 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten en ondersteund ook Open Therm Smart power. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 7 Watt. Natuurlijk willen we een cv-ketel die fluisterstil is, maar de ene ketel maakt nu eenmaal meer geluid dan een ander. Producenten van cv-ketels besteden steeds meer aandacht aan de geluidsproductie van de ketel. Dit geluid wordt gemeten op 1 meter afstand en is voor het cv-gedeelte: 51 dB(A).

Opmerkingen: Wordt zonder waterpomp geleverd.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Quinta Pro 115 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels