=**=cv-ketel recensie, test: Nefit - ProLine NxT HR24/CW5

Recensie Nefit - ProLine NxT HR24/CW5 cv-ketel

Nefit - ProLine NxT HR24/CW5 cv-ketel
Nefit ProLine NxT HR24/CW5

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

We hebben van Nefit deze ProLine NxT HR24/CW5 voor je onder de loep genomen. Deze ketel is een zogenaamde combiketel met platenwisselaar. Dat wil dus zeggen dat je hiermee je huis kan verwarmen en warm water kan maken. Het warme water kan hij pas leveren nadar de ketel is overgeschakeld naar "warmwaterproductie". Dat omschakelen kost volgens Nefit: 6 seconden. Daar staat tegenover dat een cv-ketel met platenwisselaar veel energiezuiniger dan een ketel met boiler. Dit kent namelijke stilstandverliezen. Wil je de goedkoopste en energiezuinigste oplossing dan is een combiketel met platenwisselaar een goede keuze. Ook je portemonnee zal vriendelijk kijken als de gasrekening op de deurmat valt.

De adviesprijs van deze ketel bedraagt 1833 euro.

Modulatiebereik brander

In de zoektocht naar een zo energiezuinige ketel is het modulatiebereik een van de aspecten waar je als potentïele koper op kan letten. Wanneer een ketel op vol vermogen draait is het rendement het laagst omdat veel warmte via het rookkanaal de schoorsteen verlaat en niet nuttig gebruikt kan worden. Bij een laag vermogen wordt uit deze afvalgassen juist nog veel energie onttrokken dat ten goede komt aan het rendement. Je wilt het liefst dat de ketel dus op zo'n laag mogelijk vermogen werkt. Dat is vooral van belang bij de moderne goed geïsoleerde woningen die in het voor- en na seizoen maar weinig warmte nodig hebben. Op die momenten moet de gasbrander in de ketel met hele kleine vlammetjes kunnen branden, hoe kleiner hoe beter. Dit vermogen om de brander terug te kunnen regelen wordt modulatiebereik genoemd. Bij deze ketel ligt dat op 77% van het maximale vermogen. Bij ketels met een overeenkomstige vermogensklasse, die op dit moment leverbaar zijn door de cv-ketel fabrikanten ligt het modulatiebereik tussen de 65% en 89% (hoe hoger deze waarde is, hoe beter). Voor het modulatiebereik krijgt deze ketel daarom een "zeer goed". Het vermogen dat deze ketel kan leveren start bij 7,0 kW en maximaal kan hij 30,2 kW afleveren (gemeten bij 50/30 °C).

Warmwater prestaties

Deze ketel levert voor het warm water gedeelte 15,0 liter water per minuut van 40° Celsius. Daarmee heeft deze ketel een CW4 waarde. Deze CW waarde is opgesteld door Kiwa. De CW waarden 1 t/m 6 geven aan hoeveel warm water de ketel kan leveren. Een cv-ketel met een lage CW waarde kan minder warm water per minuut leveren dan een ketel met een hoge(re) CW waarde. De moderne HR (hoog rendement) ketels waren tot enkele jaren geleden, voor het warm water gedeelte nog niet zo zuinig met energie. Dat is de laatste tijd sterk veranderd. Naarmate het rendement op warm water hoger ligt des te lager het gasverbruik. Dat voel je meteen in je portemonnee wanneer je de gasrekening moet betalen. Het "jaartaprendement" van deze ketel is : geen opgave Nefit.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Deze ketel heeft een modulerende waterpomp die er voor zorgt dat pompkracht aangepast wordt op de weerstand van de cv-installatie die gevormd wordt door de verwarmingsbuizen en radiatoren. Doordat de pomp niet constant op vol vermogen draait maar precies aanpast aan hetgeen nodig is, wordt het "suizen" van de centrale verwarming voorkomen. Daarnaast wordt heel wat energie bespaard omdat veel minder vermogen naar de pomp gaat. Die besparing kan oplopen tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de cv-ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze ProLine NxT HR24/CW5 heeft een traploos modulerende pomp en krijgt daarom van ons voor het pompgedeelte de waardering "zeer goed".

gaskeur 107% rendementgaskeur hr ketel
gaskeur schone verbrandinggaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De ProLine NxT HR24/CW5 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 58x35x28 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 22 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 3 Watt. Natuurlijk willen we een cv-ketel die fluisterstil is, maar de ene ketel maakt nu eenmaal meer geluid dan een ander. Producenten van cv-ketels besteden steeds meer aandacht aan de geluidsproductie van de ketel. Dit geluid wordt gemeten op 1 meter afstand en is voor het cv-gedeelte: 53 dB(A) en voor het warmwatergedeelte: dB(A).



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de ProLine NxT HR24/CW5 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels