=**=cv-ketel recensie, test: Nefit - Topline AquaPower Plus HRC25 horizontaal

Recensie Nefit - Topline AquaPower Plus HRC25 horizontaal cv-ketel

Nefit - Topline AquaPower Plus HRC25 horizontaal cv-ketel
Nefit Topline AquaPower Plus HRC25 horizontaal

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Met de Topline AquaPower Plus HRC25 horizontaal van Nefit haal je een combi cv-ketel in huis die in staat is het huis te verwarmen en warm water te leveren. Deze ketel heeft een geïntegreerde boiler. De inhoud van de boiler is 40 liter. Hierdoor heb je snel warm water. Helaas heeft een boiler per definitie stilstandverliezen en is daarom ten opzichte van een combiketel met platenwisselaar iets minder energiezuinig. Bij cv-ketels is het dus kiezen tussen een versie met boiler die snel warm water geeft of een versie met platenwisselaar, die wat meer tijd nodig heeft om warm water te leveren maar een stuk energiezuiniger is.

Nefit hanteert een prijs van 2637 euro maar als je wat zoekt kom je ook prijzen tegen van bijvoorbeeld 1954 euro.

Modulatiebereik brander

Een cv-ketel is op zijn zuinigst als hij heel weinig warmte produceert. Daarnaast is in de steeds beter geïsoleerde huizen, zeker op de randen van het stookseizoen, steeds minder warmte nodig. Daarom is het prettig als de ketel de hoogte van zijn vlammen in de brander heel ver terug kan terugregelen. Bij deze ketel ligt dat op 79% van het maximale vermogen. Bij courante gelijkwaardige ketels, met een overeenkomstige vermogensklasse, is dit regelbereik 68% (slechtste waarde) tot en met 88% (beste waarde). Wat betreft het modulatiebereik is deze ketel te classificeren als zeer goed. Het vermogen van deze ketel start bij 5,3 kW en loopt door tot 24,9 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Deze ketel levert voor het warm water gedeelte 22,0 liter water per minuut van 40° Celsius. Daarmee heeft deze ketel een CW6 waarde. Deze CW waarde is opgesteld door Kiwa. De CW waarden 1 t/m 6 geven aan hoeveel warm water de ketel kan leveren. Een cv-ketel met een lage CW waarde kan minder warm water per minuut leveren dan een ketel met een hoge(re) CW waarde. De moderne HR (hoog rendement) ketels waren tot enkele jaren geleden, voor het warm water gedeelte nog niet zo zuinig met energie. Dat is de laatste tijd sterk veranderd. Naarmate het rendement op warm water hoger ligt des te lager het gasverbruik. Dat voel je meteen in je portemonnee wanneer je de gasrekening moet betalen. Het "jaartaprendement" van deze ketel is : geen opgave Nefit.

gaskeur 107% rendementgaskeur hr ketel
gaskeur schone verbrandinggaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Topline AquaPower Plus HRC25 horizontaal beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 70x92x47 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 70 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij Nefit, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat.

Opmerkingen: Tapwater is de eerste 10 minuten 22 liter/min daarna 16 l/min.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Topline AquaPower Plus HRC25 horizontaal cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels