=**=cv-ketel recensie, test: Nefit - Ecomline excellent HR22

Recensie Nefit - Ecomline excellent HR22 cv-ketel

Nefit - Ecomline excellent HR22 cv-ketel
Nefit Ecomline excellent HR22

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Nefit levert met de Ecomline excellent HR22 een solo ketel waarmee je het huis kan verwarmen. Vanuit de doos kan hij dus geen warm water leveren. Maar bij deze ketel is alles voorbereid om een indirect gestookte boiler aan te sluiten. Dan beschik je over een combiketel met voorraadvat die snel veel warm water kan leveren. Die boiler moet wel een voor deze ketel geschikte boiler zijn die je alleen bij Nefit kan kopen.

Hoewel Nefit een prijs hanteert van 1664 euro zagen wij op de markt de prijzen een stuk lager liggen. Zo werd de ketel ook aangeboden voor 1354 euro.

Modulatiebereik brander

Wanneer een ketel heel weinig warmte produceert is het rendement het hoogst. Daarom is het interessant om een ketel te selecteren die een groot regelbereik heeft. Daar kan je in het begin en het eind van het stookseizoen, wanneer heel weinig warmte door de ketel gemaakt moet worden, dankbaar gebruik van maken. Deze ketel kan zijn vermogen terugregelen tot 69% van zijn hoogst leverbare vermogen. Bij andere op dit moment leverbare ketels met eenzelfde vermogensklasse, ligt deze waarde tussen 65% (slechtste waarde) en 89% (beste waarde). Deze ketel is voor zijn regelbereik te classificeren als zeer goed. Het vermogen dat deze ketel kan leveren ligt tussen de 6,6 en 21,0 kW gemeten bij 50/30 °C.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Deze ketel heeft een modulerende waterpomp die er voor zorgt dat pompkracht aangepast wordt op de weerstand van de cv-installatie die gevormd wordt door de verwarmingsbuizen en radiatoren. Doordat de pomp niet constant op vol vermogen draait maar precies aanpast aan hetgeen nodig is, wordt het "suizen" van de centrale verwarming voorkomen. Daarnaast wordt heel wat energie bespaard omdat veel minder vermogen naar de pomp gaat. Die besparing kan oplopen tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de cv-ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze Ecomline excellent HR22 heeft een traploos modulerende pomp en krijgt daarom van ons voor het pompgedeelte de waardering "zeer goed".

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Ecomline excellent HR22 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 69x56x45 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 59 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij Nefit, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 9,5 Watt.

Opmerkingen: Vermogen en modulatiebereik is bij 80/60 en niet 50/30.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Ecomline excellent HR22 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels