=**=cv-ketel recensie, test: Nefit - EcomLine Classic HRC30

Recensie Nefit - EcomLine Classic HRC30 cv-ketel

Nefit - EcomLine Classic HRC30 cv-ketel
Nefit EcomLine Classic HRC30

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Deze combiketel EcomLine Classic HRC30 van Nefit heeft een geïntegreerde boiler voor warm water. De inhoud van de boiler is 25 liter. Door deze boiler kan de ketel snel warm water leveren. Maar deze luxe heeft een kleine keerzijde omdat een boiler eenmaal stilstandverliezen kent. Hierdoor zal je jaarlijks iets meer energie verbruiken. Als optie kan gekozen worden om een losse boiler van Nefit aan te sluiten. Hierdoor zal de hoeveelheid warm water voorraad enorm toenemen.

De adviesprijs van deze ketel bedraagt 1969 euro.

Modulatiebereik brander

Het modulatiebereik is een belangrijk kenmerk van een cv-ketel. Dat geeft aan in hoeverre de ketel in staat is om de vermogensafgifte af te stemmen op de warmtevraag. Het best is als een ketel in staat zou zijn te moduleren van 0 tot 100% maar helaas is dit bij gasbranders niet mogelijk. Het is moeilijk om de verbranding van heel weinig gas betrouwbaar te laten plaatsvinden. We zien tussen de ketels interessante verschillen in hoeverre zij de brander kunnen terugregelen. Dat zie je terug in het laagst afgegeven vermogen in relatie tot het maximale vermogen. Wij beoordelen deze ketel op dit punt als "zeer goed". Het modulatiebereik is bij voorkeur zo groot mogelijk. Een hoge waarde ten opzichte van andere ketels is dus een pluspunt. Bij een lage branderstand werkt een cv-ketel het energiezuinigst en is het rendement dus het hoogst. Dit is van belang nu moderne huizen zo goed geïsoleerd zijn. Juist in het voor- en naseizoen is daarbij behoefte aan een hele lage warmte afgifte van de brander. Hoe kleiner de warmteafgifte is, hoe beter. Vandaar dat je op zoek gaat naar een ketel met een zo groot mogelijk modulatiebereik. De EcomLine Classic HRC30 heeft een modulatiebereik van 67%. Om dit op waarde in te schatten hebben we gekeken naar ander ketels die op dit moment leverbaar zijn met een vergelijkbare vermogensafgifte. Daarvan ligt het modulatiebereik tussen de 68% en 88%. Uitgedrukt in kiloWatt kan deze cv-ketel een vermogen afgeven dat ligt tussen de 9,5 en 28,8 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Het warm water gedeelte van deze ketel is in staat om 14,0 liter water per minuut te leveren van 40° Celsius. Daarmee valt deze ketel in categorie van CW4. Deze CW waarde is opgesteld door Kiwa. Met de CW waarden 1 t/m 6 wordt aangegeven hoeveel warm water de ketel kan leveren. Hoe hoger de CW waarde, hoe meer warm water geleverd kan worden. Net zoals cv-ketels zuiniger zijn geworden bij de introductie van de HR (hoog rendement) ketels zo wordt tegenwoordig ook op de warm water productie een steeds beter rendement dan voorheen behaalt. Hoe hoger het rendement op warm water productie, hoe minder gas dus minder geld dit per jaar kost. Het "jaartaprendement" van deze ketel ligt op: geen opgave Nefit. De hiervoor vermelde prestaties van het warmwatergedeelte zijn alleen gebaseerd op de warmwaterprestaties die de ketel zelf kan leveren. Dus een eventueel aan te sluiten indirect gestookte boiler is hierin niet meegenomen.

gaskeur 107% rendement
gaskeur hr ketel

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De ketel beschikt niet over een SV keurmerk. Dat is een slechte zaak. Alle moderne ketels hebben al jarenlang een SV keurmerk waardoor uitstoot van kwalijke gassen zoals NOx tot een minimum worden beperkt. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 56x90x43 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 84 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij Nefit, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de EcomLine Classic HRC30 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels