=**=cv-ketel recensie, test: Nefit - EcomLine Classic HRC22

Recensie Nefit - EcomLine Classic HRC22 cv-ketel

Nefit - EcomLine Classic HRC22 cv-ketel
Nefit EcomLine Classic HRC22

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

De EcomLine Classic HRC22 van Nefit is een combiketel met ingebouwde boiler. Hierdoor is deze ketel in staat om snel warm water te leveren. De inhoud van de boiler is 25 liter. Hoewel het gebruik van een boiler luxe toevoegt heeft dit wel invloed op je gasrekening. Een boiler kent eenmaal stilstandverliezen omdat deze constant op temperatuur gehouden moet worden. Op deze ketel kan eventueel een aparte grotere boiler aangesloten worden die je dan wel moet aanschaffen van Nefit.

De adviesprijs van deze ketel bedraagt 1666 euro.

Modulatiebereik brander

Een slimme en energiebewuste koper zal bij het kopen van een cv-ketel letten dat het modulatiebereik zo groot mogelijk is. Dit bereik geeft aan in hoeverre de ketel in staat is zijn maximale vermogen terug te regelen. Idealiter zou een ketel zijn vermogen kunnen regelen van 0 tot 100%. Maar dat is met gasbranders eenmaal niet mogelijk. Een ketel die heel weinig vermogen kan leveren is prettig doordat moderne huizen zo goed geïsoleerd zijn dat in de lente en herfst heel weinig warmte nodig is om het huis op temperatuur te houden. Daarnaast is het zo dat het rendement van de ketel het hoogst is bij de laagste branderstand. Het kunnen terugregelen van de vlammen in de brander tot een minimum is daarom zo interessant. Deze ketel heeft een regelbereik van 68%. Het vermogen start bij 6,9 kW en eindigt bij 21,6 kW gemeten bij 50/30 °C. Van de ketels die fabrikanten nu verkopen in een vergelijkbare vermogensklasse, ligt het regelbereik tussen 65% en 89%. Deze ketel krijgt van ons daarom voor het modulatiebereik het predicaat zeer goed.

Warmwater prestaties

Met een productie van 10,0 liter water per minuut van 40° Celsius valt deze ketel in de CW3 categorie. De CW waarde, die van 1 t/m 6 loopt, geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger deze CW waarde is, hoe meer warm water geleverd kan worden. Dat is vooral van belang bij stortdouches en het snel vullen van een groot bad. Het rendement tijdens de productie van warm water in een cv-ketel is de laatste jaren met rasse schreden gestegen. Daarmee wordt onnodig gasgebruik voorkomen en ook heeft men de uitstoot van CO2 kunnen verlagen. Dat merk je dit direct in je portemonnee. Het "jaartaprendement" is van deze ketel : geen opgave Nefit. De hiervoor vermelde prestaties van het warmwatergedeelte zijn alleen gebaseerd op de warmwaterprestaties die de ketel zelf kan leveren. Dus een eventueel aan te sluiten indirect gestookte boiler is hierin niet meegenomen.

gaskeur 107% rendement
gaskeur hr ketel

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De ketel beschikt niet over een SV keurmerk. Dat is een slechte zaak. Alle moderne ketels hebben al jarenlang een SV keurmerk waardoor uitstoot van kwalijke gassen zoals NOx tot een minimum worden beperkt. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 69x90x43 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 77 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij Nefit, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de EcomLine Classic HRC22 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels