=**=cv-ketel recensie, test: Itho Daalderop - Klimax 2 HR36 CW5

Recensie Itho Daalderop - Klimax 2 HR36 CW5 cv-ketel

Itho Daalderop - Klimax 2 HR36 CW5 cv-ketel
Itho Daalderop Klimax 2 HR36 CW5

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Wanneer je deze Klimax 2 HR36 CW5 van Itho Daalderop in huis haalt koop je een combiketel die het huis kan verwarmen en voor warm water kan zorgen. Met de platenwisselaar wordt warm water gemaakt. Voordat de ketel warm water kan leveren moet hij eerst omschakelen naar de warm water stand. Dat kost een paar seconden. De fabrikant specificeert dit op: niet gespecificeerd. Een cv-ketel met boiler kent deze omschakeltijd niet maar heeft als nadeel dat door stilstandverliezen van de boiler meer energie nodig is. Een platenwisselaar cv-ketel is dus veruit de goedkoopste en meest energiezuinige oplossing. Dat laat zich vertalen in een lage gasrekening.

De adviesprijs van deze ketel bedraagt 1524 euro.

Modulatiebereik brander

Een modulerende ketel werkt het zuinigst wanneer hij het minste vermogen levert. Je zal daarom het liefst uitkijken naar een ketel met een zo groot mogelijk regelbereik. Wanneer het stookseizoen begint of ten einde loopt zal je van het sterk teruggeregelde vermogen dankbaar gebruik maken. Bij deze ketel kan het vermogen tot 75% van zijn hoogst leverbare vermogen teruggeregeld worden. Ter vergelijking, ketels van een gelijke vermogensklasse, die nu door cv-ketel fabrikanten worden aangeboden ligt deze waarde tussen de 70% en 89%. Daarom kan deze, voor zijn regelbereik geclassificeerd worden als zeer goed. Het vermogensbereik loopt van 8,7 tot en met 34,6 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Met een productie van 20,0 liter water per minuut van 40° Celsius valt deze ketel in de CW5 categorie. De CW waarde, die van 1 t/m 6 loopt, geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger deze CW waarde is, hoe meer warm water geleverd kan worden. Dat is vooral van belang bij stortdouches en het snel vullen van een groot bad. Het rendement tijdens de productie van warm water in een cv-ketel is de laatste jaren met rasse schreden gestegen. Daarmee wordt onnodig gasgebruik voorkomen en ook heeft men de uitstoot van CO2 kunnen verlagen. Dat merk je dit direct in je portemonnee. Het "jaartaprendement" is van deze ketel 81,6%.

gaskeur 107% rendement
gaskeur hr ketel
gaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De ketel beschikt niet over een SV keurmerk. Dat is een slechte zaak. Alle moderne ketels hebben al jarenlang een SV keurmerk waardoor uitstoot van kwalijke gassen zoals NOx tot een minimum worden beperkt. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 55x45x35 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 39 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Klimax 2 HR36 CW5 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels