=**=cv-ketel recensie, test: Itho Daalderop - Comfort Classic 30/50

Recensie Itho Daalderop - Comfort Classic 30/50 cv-ketel

Itho Daalderop - Comfort Classic 30/50 cv-ketel
Itho Daalderop Comfort Classic 30/50

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Itho Daalderop levert met de Comfort Classic 30/50 een combiketel waarmee je het huis kan verwarmen en warm water kan tappen. Voor het warme water beschikt deze ketel over een geïntegreerde boiler. De inhoud van de boiler is 50 liter. Daardoor kan de ketel meteen warm water leveren en hoeft niet eerst "om te schakelen", zoals dit bij een combiketel met platenwisselaar gebeurd en extra tijd kost. Tegenover dit grote voordeel staat wel het nadeel dat een boiler eenmaal stilstandverliezen kent en dus zorgt voor een wat hogere energierekening. Het aansluiten van een indirect gestookte boiler, om de warm water voorraad te vergroten, hoort tot de mogelijkheden.

De adviesprijs van deze ketel bedraagt 1517 euro.

Modulatiebereik brander

Wanneer een ketel heel weinig warmte produceert is het rendement het hoogst. Daarom is het interessant om een ketel te selecteren die een groot regelbereik heeft. Daar kan je in het begin en het eind van het stookseizoen, wanneer heel weinig warmte door de ketel gemaakt moet worden, dankbaar gebruik van maken. Deze ketel kan zijn vermogen terugregelen tot 75% van zijn hoogst leverbare vermogen. Bij andere op dit moment leverbare ketels met eenzelfde vermogensklasse, ligt deze waarde tussen 68% (slechtste waarde) en 88% (beste waarde). Deze ketel is voor zijn regelbereik te classificeren als zeer goed. Het vermogen dat deze ketel kan leveren ligt tussen de 7,5 en 30,2 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Met een productie van 17,0 liter water per minuut van 40° Celsius valt deze ketel in de CW5 categorie. De CW waarde, die van 1 t/m 6 loopt, geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger deze CW waarde is, hoe meer warm water geleverd kan worden. Dat is vooral van belang bij stortdouches en het snel vullen van een groot bad. Het rendement tijdens de productie van warm water in een cv-ketel is de laatste jaren met rasse schreden gestegen. Daarmee wordt onnodig gasgebruik voorkomen en ook heeft men de uitstoot van CO2 kunnen verlagen. Dat merk je dit direct in je portemonnee. Het "jaartaprendement" is van deze ketel : geen opgave Itho Daalderop. De hiervoor vermelde prestaties van het warmwatergedeelte zijn alleen gebaseerd op de warmwaterprestaties die de ketel zelf kan leveren. Dus een eventueel aan te sluiten indirect gestookte boiler is hierin niet meegenomen.

gaskeur 107% rendementgaskeur hr ketel
gaskeur schone verbrandinggaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Comfort Classic 30/50 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 89x53x51 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 62 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij Itho Daalderop, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat.

Opmerkingen: Modulatiebereik is bij 80/60, bij 30/50 zijn deze waarden hoger. Heeft twee verwarming circuits / zones.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Comfort Classic 30/50 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels