=**=cv-ketel recensie, test: Itho Daalderop - Comfort Classic 24/80

Recensie Itho Daalderop - Comfort Classic 24/80 cv-ketel

Itho Daalderop - Comfort Classic 24/80 cv-ketel
Itho Daalderop Comfort Classic 24/80

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Itho Daalderop levert met de Comfort Classic 24/80 een combiketel waarmee je het huis kan verwarmen en warm water kan tappen. Voor het warme water beschikt deze ketel over een geïntegreerde boiler. De inhoud van de boiler is 80 liter. Daardoor kan de ketel meteen warm water leveren en hoeft niet eerst "om te schakelen", zoals dit bij een combiketel met platenwisselaar gebeurd en extra tijd kost. Tegenover dit grote voordeel staat wel het nadeel dat een boiler eenmaal stilstandverliezen kent en dus zorgt voor een wat hogere energierekening. Het aansluiten van een indirect gestookte boiler, om de warm water voorraad te vergroten, hoort tot de mogelijkheden.

De adviesprijs van deze ketel bedraagt 1619 euro.

Modulatiebereik brander

In de zoektocht naar een zo energiezuinige ketel is het modulatiebereik een van de aspecten waar je als potentïele koper op kan letten. Wanneer een ketel op vol vermogen draait is het rendement het laagst omdat veel warmte via het rookkanaal de schoorsteen verlaat en niet nuttig gebruikt kan worden. Bij een laag vermogen wordt uit deze afvalgassen juist nog veel energie onttrokken dat ten goede komt aan het rendement. Je wilt het liefst dat de ketel dus op zo'n laag mogelijk vermogen werkt. Dat is vooral van belang bij de moderne goed geïsoleerde woningen die in het voor- en na seizoen maar weinig warmte nodig hebben. Op die momenten moet de gasbrander in de ketel met hele kleine vlammetjes kunnen branden, hoe kleiner hoe beter. Dit vermogen om de brander terug te kunnen regelen wordt modulatiebereik genoemd. Bij deze ketel ligt dat op 70% van het maximale vermogen. Bij ketels met een overeenkomstige vermogensklasse, die op dit moment leverbaar zijn door de cv-ketel fabrikanten ligt het modulatiebereik tussen de 68% en 88% (hoe hoger deze waarde is, hoe beter). Voor het modulatiebereik krijgt deze ketel daarom een "zeer goed". Het vermogen dat deze ketel kan leveren start bij 7,5 kW en maximaal kan hij 25,0 kW afleveren (gemeten bij 50/30 °C).

Warmwater prestaties

Het warm water gedeelte van deze ketel is in staat om 22,0 liter water per minuut te leveren van 40° Celsius. Daarmee valt deze ketel in categorie van CW6. Deze CW waarde is opgesteld door Kiwa. Met de CW waarden 1 t/m 6 wordt aangegeven hoeveel warm water de ketel kan leveren. Hoe hoger de CW waarde, hoe meer warm water geleverd kan worden. Net zoals cv-ketels zuiniger zijn geworden bij de introductie van de HR (hoog rendement) ketels zo wordt tegenwoordig ook op de warm water productie een steeds beter rendement dan voorheen behaalt. Hoe hoger het rendement op warm water productie, hoe minder gas dus minder geld dit per jaar kost. Het "jaartaprendement" van deze ketel ligt op: geen opgave Itho Daalderop. De hiervoor vermelde prestaties van het warmwatergedeelte zijn alleen gebaseerd op de warmwaterprestaties die de ketel zelf kan leveren. Dus een eventueel aan te sluiten indirect gestookte boiler is hierin niet meegenomen.

gaskeur 107% rendementgaskeur hr ketel
gaskeur schone verbrandinggaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Comfort Classic 24/80 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 109x53x51 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 70 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij Itho Daalderop, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat. Natuurlijk willen we een cv-ketel die fluisterstil is, maar de ene ketel maakt nu eenmaal meer geluid dan een ander. Producenten van cv-ketels besteden steeds meer aandacht aan de geluidsproductie van de ketel. Dit geluid wordt gemeten op 1 meter afstand en is voor het cv-gedeelte: 48 dB(A) en voor het warmwatergedeelte: dB(A).

Opmerkingen: Modulatiebereik is bij 80/60, bij 30/50 zijn deze waarden hoger. Heeft twee verwarming circuits / zones.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Comfort Classic 24/80 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels