=**=cv-ketel recensie, test: Intergas - Xtreme 30

Recensie Intergas - Xtreme 30 cv-ketel

Intergas - Xtreme 30 cv-ketel
Intergas Xtreme 30

Intergas levert met deze Xtreme 30 een combiketel met platenwisselaar. Daarmee kan hij niet alleen het huis verwarmen maar ook voor warm water zorgen. Vermeldenswaardig is dat deze cv-ketel eventueel gekoppeld kan worden aan een losse boiler. Wanneer je bij Intergas een bijpassende boiler koopt kan deze via de ketel gestookt worden. Normaal heeft een combiketel met platenwisselaar het nadeel dat bij warmtevraag de ketel eerst moet omschakelen naar de warmwaterstand dat even tijd kost. Volgens opgaaf van Intergas kost dit omschakelen: 0 seconden. Wanneer je gebruik maakt van de indirect gestookte boiler is altijd een flinke hoeveelheid warm water voorhanden. Deze ketel geeft je dus twee opties: warm water met een platenwisselaar, dat is de meest energiezuinige vorm van warm water maken, maar kost een paar seconde extra voordat het warme water de kraan uit stroomt, of je kiest voor de indirect gestookte boiler die je meteen warm water levert maar die stilstandverliezen kent. Daardoor verbruik je per jaar meer energie. Luxe heeft zijn prijs.

Een adviesprijs is niet beschikbaar maar bij online hebben we een prijs gezien van 1365 euro.

Modulatiebereik brander

Wanneer een ketel heel weinig warmte produceert is het rendement het hoogst. Daarom is het interessant om een ketel te selecteren die een groot regelbereik heeft. Daar kan je in het begin en het eind van het stookseizoen, wanneer heel weinig warmte door de ketel gemaakt moet worden, dankbaar gebruik van maken. Deze ketel kan zijn vermogen terugregelen tot 82% van zijn hoogst leverbare vermogen. Bij andere op dit moment leverbare ketels met eenzelfde vermogensklasse, ligt deze waarde tussen 68% (slechtste waarde) en 88% (beste waarde). Deze ketel is voor zijn regelbereik te classificeren als zeer goed. Het vermogen dat deze ketel kan leveren ligt tussen de 4,0 en 22,2 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Met een productie van 12,5 liter water per minuut van 40° Celsius valt deze ketel in de CW4 categorie. De CW waarde, die van 1 t/m 6 loopt, geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger deze CW waarde is, hoe meer warm water geleverd kan worden. Dat is vooral van belang bij stortdouches en het snel vullen van een groot bad. Het rendement tijdens de productie van warm water in een cv-ketel is de laatste jaren met rasse schreden gestegen. Daarmee wordt onnodig gasgebruik voorkomen en ook heeft men de uitstoot van CO2 kunnen verlagen. Dat merk je dit direct in je portemonnee. Het "jaartaprendement" is van deze ketel 97,5%. De hiervoor vermelde prestaties van het warmwatergedeelte zijn alleen gebaseerd op de warmwaterprestaties die de ketel zelf kan leveren. Dus een eventueel aan te sluiten indirect gestookte boiler is hierin niet meegenomen.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Deze ketel heeft een modulerende waterpomp die er voor zorgt dat pompkracht aangepast wordt op de weerstand van de cv-installatie die gevormd wordt door de verwarmingsbuizen en radiatoren. Doordat de pomp niet constant op vol vermogen draait maar precies aanpast aan hetgeen nodig is, wordt het "suizen" van de centrale verwarming voorkomen. Daarnaast wordt heel wat energie bespaard omdat veel minder vermogen naar de pomp gaat. Die besparing kan oplopen tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de cv-ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze Xtreme 30 heeft een traploos modulerende pomp en krijgt daarom van ons voor het pompgedeelte de waardering "zeer goed".

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding
gaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Xtreme 30 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 77x45x28 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 32 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten en ondersteund ook Open Therm Smart power. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 2 Watt.

Opmerkingen: draadloze thermostaat mogelijk.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Xtreme 30 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels