=**=cv-ketel recensie, test: Intergas - Kombi Kompakt HReco 30

Recensie Intergas - Kombi Kompakt HReco 30 cv-ketel

Intergas - Kombi Kompakt HReco 30 cv-ketel
Intergas Kombi Kompakt HReco 30

Met de Kombi Kompakt HReco 30 van Intergas haal je een combi cv-ketel in huis met platenwisselaar. De ketel kan het huis verwarmen en maakt gebruikmakend van de platenwisselaar warm water. Het omschakelen tussen het huis verwarmen en warm water leveren kost een paar seconde. De fabrikant specificeert deze op: 1 seconden. Tegen over het nadeel van de overschakel tijd staat het grote voordeel dat deze manier van warm water maken het minste energie kost. Een cv-ketel met boiler die deze omschakeltijd niet kent is een stuk minder energiezuinig. Ga je voor een zo laag mogelijke gasrekening dan is een ketel met platenwisselaar een juiste keus.

De adviesprijs van deze cv-ketel is 1659 euro. We zien de ketel echter ook voor 1027 euro aangeboden worden.

Modulatiebereik brander

Een slimme en energiebewuste koper zal bij het kopen van een cv-ketel letten dat het modulatiebereik zo groot mogelijk is. Dit bereik geeft aan in hoeverre de ketel in staat is zijn maximale vermogen terug te regelen. Idealiter zou een ketel zijn vermogen kunnen regelen van 0 tot 100%. Maar dat is met gasbranders eenmaal niet mogelijk. Een ketel die heel weinig vermogen kan leveren is prettig doordat moderne huizen zo goed geïsoleerd zijn dat in de lente en herfst heel weinig warmte nodig is om het huis op temperatuur te houden. Daarnaast is het zo dat het rendement van de ketel het hoogst is bij de laagste branderstand. Het kunnen terugregelen van de vlammen in de brander tot een minimum is daarom zo interessant. Deze ketel heeft een regelbereik van 68%. Het vermogen start bij 7,6 kW en eindigt bij 23,4 kW gemeten bij 50/30 °C. Van de ketels die fabrikanten nu verkopen in een vergelijkbare vermogensklasse, ligt het regelbereik tussen 68% en 88%. Deze ketel krijgt van ons daarom voor het modulatiebereik het predicaat zeer goed.

Warmwater prestaties

Deze ketel levert voor het warm water gedeelte 12,5 liter water per minuut van 40° Celsius. Daarmee heeft deze ketel een CW4 waarde. Deze CW waarde is opgesteld door Kiwa. De CW waarden 1 t/m 6 geven aan hoeveel warm water de ketel kan leveren. Een cv-ketel met een lage CW waarde kan minder warm water per minuut leveren dan een ketel met een hoge(re) CW waarde. De moderne HR (hoog rendement) ketels waren tot enkele jaren geleden, voor het warm water gedeelte nog niet zo zuinig met energie. Dat is de laatste tijd sterk veranderd. Naarmate het rendement op warm water hoger ligt des te lager het gasverbruik. Dat voel je meteen in je portemonnee wanneer je de gasrekening moet betalen. Het "jaartaprendement" van deze ketel is 87,5%.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Deze ketel heeft een modulerende waterpomp die er voor zorgt dat pompkracht aangepast wordt op de weerstand van de cv-installatie die gevormd wordt door de verwarmingsbuizen en radiatoren. Doordat de pomp niet constant op vol vermogen draait maar precies aanpast aan hetgeen nodig is, wordt het "suizen" van de centrale verwarming voorkomen. Daarnaast wordt heel wat energie bespaard omdat veel minder vermogen naar de pomp gaat. Die besparing kan oplopen tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de cv-ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze Kombi Kompakt HReco 30 heeft een traploos modulerende pomp en krijgt daarom van ons voor het pompgedeelte de waardering "zeer goed".

gaskeur 107% rendementgaskeur hr ketel
gaskeur schone verbrandinggaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Kombi Kompakt HReco 30 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 65x45x24 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 33 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 2 Watt.

Opmerkingen: Bezit energiezuinige pomp label A zoals deze vanaf 2015 wettelijk verplicht werd.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Kombi Kompakt HReco 30 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels