=**=cv-ketel recensie, test: Intergas - Kompakt Solo HRE 24

Recensie Intergas - Kompakt Solo HRE 24 cv-ketel

Intergas - Kompakt Solo HRE 24 cv-ketel
Intergas Kompakt Solo HRE 24

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Met de Kompakt Solo HRE 24 van Intergas haal je een cv-ketel in huis die in staat is het huis te verwarmen. Warm water leveren doet hij standaard niet tenzij je van Intergas een bijpassende boiler koopt. De ketel is namelijk voorbereid om samen te werken met een indirect gestookte boiler. Zo'n boiler levert je snel en veel warm water, maar zal wel wat op je energierekening drukken door de stilstandverliezen van de boiler.

In de catalogus van de Intergas staat een adviesprijs van 1145 euro. Maar met een beetje shoppen zie je prijzen die gaan richting een prijs van 839 euro.

Modulatiebereik brander

Het modulatiebereik is een belangrijk kenmerk van een cv-ketel. Dat geeft aan in hoeverre de ketel in staat is om de vermogensafgifte af te stemmen op de warmtevraag. Het best is als een ketel in staat zou zijn te moduleren van 0 tot 100% maar helaas is dit bij gasbranders niet mogelijk. Het is moeilijk om de verbranding van heel weinig gas betrouwbaar te laten plaatsvinden. We zien tussen de ketels interessante verschillen in hoeverre zij de brander kunnen terugregelen. Dat zie je terug in het laagst afgegeven vermogen in relatie tot het maximale vermogen. Wij beoordelen deze ketel op dit punt als "zeer goed". Het modulatiebereik is bij voorkeur zo groot mogelijk. Een hoge waarde ten opzichte van andere ketels is dus een pluspunt. Bij een lage branderstand werkt een cv-ketel het energiezuinigst en is het rendement dus het hoogst. Dit is van belang nu moderne huizen zo goed geïsoleerd zijn. Juist in het voor- en naseizoen is daarbij behoefte aan een hele lage warmte afgifte van de brander. Hoe kleiner de warmteafgifte is, hoe beter. Vandaar dat je op zoek gaat naar een ketel met een zo groot mogelijk modulatiebereik. De Kompakt Solo HRE 24 heeft een modulatiebereik van 68%. Om dit op waarde in te schatten hebben we gekeken naar ander ketels die op dit moment leverbaar zijn met een vergelijkbare vermogensafgifte. Daarvan ligt het modulatiebereik tussen de 65% en 89%. Uitgedrukt in kiloWatt kan deze cv-ketel een vermogen afgeven dat ligt tussen de 7,6 en 23,4 kW gemeten bij 50/30 °C.

Pomp

waterpomp cv-ketel

De waterpomp in een cv-ketel heeft tot taak om het water in de cv-leidingen en radiatoren voldoende snel rond te pompen waardoor genoeg aanvoer van warm water plaatsvindt. Geen enkele cv-installatie is gelijk. De leidinglengten zijn verschillend, het aantal radiatoren, het aantal bochten (die weerstand vormen) en de dikte van de cv-buizen hebben allemaal een invloed op de totale "weerstand" van de cv-installatie. In een traditionele cv-ketel zat een niet modulerende pomp. Dus een pomp die maar één snelheid kent. Die had zoveel pompkracht dat in een zeer grote cv-installatie voldoende pompkracht aanwezig was voor het rondpompen van het water. Maar in een kleine cv-installatie, dus met minder "weerstand", ging dat water veel te snel stromen met "suizen" tot gevolg en onnodig veel energieverlies van elektriciteit.

In deze ketel bevindt zich een pomp met drie standen. Met deze drie standen kan de pompsnelheid/kracht (handmatig) ingesteld worden. De cv-installateur moet tijdens de installatie een keuze maken voor de instelling van de pomp. Hoe lager de stand, hoe minder geruis in leidingen en radiatoren en ook een laag energieverbruik. Hoe hoger de pompstand hoe meer energie verbruikt wordt maar dit is soms nodig bij een installatie met meer "weerstand". Dit type pomp, mits goed ingesteld, is duidelijk beter dan de traditionele pomp met maar één pompstand. Hij mist echter de nuance van de volledige / proportionele modulerende pomp die zich aanpast op de weerstand van de cv-installatie op iedere pompsnelheid kan instellen en de beste balans weet te vinden tussen energiezuinigheid en voldoend doorstroming van het water in de cv-installatie. Vanwege deze drie standenpomp geven wij de pomp een waardering van "goed" (uitstekend is weggelegd voor volledig modulerende pompen)

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Kompakt Solo HRE 24 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 65x45x24 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 33 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 2,4 Watt.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Kompakt Solo HRE 24 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels