=**=cv-ketel recensie, test: Intergas - Kombi Kompakt HR 22

Recensie Intergas - Kombi Kompakt HR 22 cv-ketel

Intergas - Kombi Kompakt HR 22 cv-ketel
Intergas Kombi Kompakt HR 22

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Wanneer je het huis wilt verwarmen en warm water wilt hebben is deze combiketel met platenwisselaar een goede keus. Deze ketel werkt zonder boiler. Zodra je warm water vraagt zal de ketel omschakelen naar warm water leveren via de platenwisselaar. Dat kost volgens opgaaf van Intergas: niet gespecificeerd. Door dat je geen boiler hebt die stilstandverliezen heeft, zal je ketel voor het warm water de meest energiezuinigste oplossing zijn. Dat zal je terugzien op de eindafrekening van je gasrekening.

Het is altijd goed om eens rustig rond te kijken op zoek naar een goede prijs. Dat hoeft zeker niet altijd de laagste te zijn. Prijzen voor deze ketel variëren van 1026 euro tot en met 1300 euro.

Modulatiebereik brander

Wanneer je op zoek bent naar een energiezuinige ketel zal je onder andere moeten kijken naar een ketel die een zo'n groot mogelijk modulatiebereik heeft. Als de ketel op de hoogste stand staat te branden is namelijk het rendement het laagst en bij de kleinste gasvlammetjes in je brander presteert de ketel juist het best en is het rendement het hoogst. Daarom wil je dat de ketel, zo veel als mogelijk, de brander zo laag mogelijk heeft branden. Dat speelt met name in de hedendaagse goed geïsoleerde huizen een rol. Vooral in het voor- en na seizoen is maar weinig behoefte aan warmte. Dan moet de ketel zijn vermogen zo ver als mogelijk kunnen terugmoduleren. Het bereik tussen het hoogste en laagste vermogen vermogen wordt modulatiebereik genoemd. Hoe groter dit modulatiebereik is, hoe beter het is. Deze ketel heeft een modulatiebereik van 69%. Ketels die op dit moment leverbaar zijn en over eenzelfde vermogenscategorie beschikken, hebben een modulatiebereik van 65% tot 89% (hoger is beter). We geven deze ketel daarom het predicaat "zeer goed" voor zijn modulatiebereik. Het vermogen dat deze ketel kan leveren start bij 6,9 en is maximaal 22,4 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Deze ketel levert voor het warm water gedeelte 10,0 liter water per minuut van 40° Celsius. Daarmee heeft deze ketel een CW3 waarde. Deze CW waarde is opgesteld door Kiwa. De CW waarden 1 t/m 6 geven aan hoeveel warm water de ketel kan leveren. Een cv-ketel met een lage CW waarde kan minder warm water per minuut leveren dan een ketel met een hoge(re) CW waarde. De moderne HR (hoog rendement) ketels waren tot enkele jaren geleden, voor het warm water gedeelte nog niet zo zuinig met energie. Dat is de laatste tijd sterk veranderd. Naarmate het rendement op warm water hoger ligt des te lager het gasverbruik. Dat voel je meteen in je portemonnee wanneer je de gasrekening moet betalen. Het "jaartaprendement" van deze ketel is 75%.

Pomp

waterpomp cv-ketel

De waterpomp in een cv-ketel heeft tot taak om het water in de cv-leidingen en radiatoren voldoende snel rond te pompen waardoor genoeg aanvoer van warm water plaatsvindt. Geen enkele cv-installatie is gelijk. De leidinglengten zijn verschillend, het aantal radiatoren, het aantal bochten (die weerstand vormen) en de dikte van de cv-buizen hebben allemaal een invloed op de totale "weerstand" van de cv-installatie. In een traditionele cv-ketel zat een niet modulerende pomp. Dus een pomp die maar één snelheid kent. Die had zoveel pompkracht dat in een zeer grote cv-installatie voldoende pompkracht aanwezig was voor het rondpompen van het water. Maar in een kleine cv-installatie, dus met minder "weerstand", ging dat water veel te snel stromen met "suizen" tot gevolg en onnodig veel energieverlies van elektriciteit.

In deze ketel bevindt zich een pomp met drie standen. Met deze drie standen kan de pompsnelheid/kracht (handmatig) ingesteld worden. De cv-installateur moet tijdens de installatie een keuze maken voor de instelling van de pomp. Hoe lager de stand, hoe minder geruis in leidingen en radiatoren en ook een laag energieverbruik. Hoe hoger de pompstand hoe meer energie verbruikt wordt maar dit is soms nodig bij een installatie met meer "weerstand". Dit type pomp, mits goed ingesteld, is duidelijk beter dan de traditionele pomp met maar één pompstand. Hij mist echter de nuance van de volledige / proportionele modulerende pomp die zich aanpast op de weerstand van de cv-installatie op iedere pompsnelheid kan instellen en de beste balans weet te vinden tussen energiezuinigheid en voldoend doorstroming van het water in de cv-installatie. Vanwege deze drie standenpomp geven wij de pomp een waardering van "goed" (uitstekend is weggelegd voor volledig modulerende pompen)

gaskeur 107% rendementgaskeur hr ketel
gaskeur schone verbrandinggaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Kombi Kompakt HR 22 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 75x45x27 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 36 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 2 Watt.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Kombi Kompakt HR 22 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels