=**=cv-ketel recensie, test: AWB - ThermoGrand 65S

Recensie AWB - ThermoGrand 65S cv-ketel

AWB - ThermoGrand 65S cv-ketel
AWB ThermoGrand 65S

Deze cv-ketel wordt niet meer door de fabrikant aangeboden maar is mogelijk nog wel verkrijgbaar bij cv-installateurs of webshops.

Wanneer je het huis wilt verwarmen maar voor warmwater een andere oplossing hebt, is deze solo cv-ketel ThermoGrand 65S van AWB een juiste keuze. Toch ben je in staat ook met deze solo ketel warm water te produceren. Dit komt omdat de ketel alles in huis heeft voor het koppelen van een indirect gestookte boiler. Die moet je dan wel bij AWB kopen. In die combinatie heb je een ketel (en boiler) die heel veel warm water per minuut kan leveren.

De adviesprijs van deze ketel bedraagt 3378 euro.

Modulatiebereik brander

In de zoektocht naar een zo energiezuinige ketel is het modulatiebereik een van de aspecten waar je als potentïele koper op kan letten. Wanneer een ketel op vol vermogen draait is het rendement het laagst omdat veel warmte via het rookkanaal de schoorsteen verlaat en niet nuttig gebruikt kan worden. Bij een laag vermogen wordt uit deze afvalgassen juist nog veel energie onttrokken dat ten goede komt aan het rendement. Je wilt het liefst dat de ketel dus op zo'n laag mogelijk vermogen werkt. Dat is vooral van belang bij de moderne goed geïsoleerde woningen die in het voor- en na seizoen maar weinig warmte nodig hebben. Op die momenten moet de gasbrander in de ketel met hele kleine vlammetjes kunnen branden, hoe kleiner hoe beter. Dit vermogen om de brander terug te kunnen regelen wordt modulatiebereik genoemd. Bij deze ketel ligt dat op 78% van het maximale vermogen. Bij ketels met een overeenkomstige vermogensklasse, die op dit moment leverbaar zijn door de cv-ketel fabrikanten ligt het modulatiebereik tussen de 70% en 89% (hoe hoger deze waarde is, hoe beter). Voor het modulatiebereik krijgt deze ketel daarom een "zeer goed". Het vermogen dat deze ketel kan leveren start bij 14,6 kW en maximaal kan hij 67,6 kW afleveren (gemeten bij 50/30 °C).

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De ThermoGrand 65S beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 80x48x45 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 75 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij AWB, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de ThermoGrand 65S cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels