=**=cv-ketel recensie, test: AWB - ThermoGrand 45S

Recensie AWB - ThermoGrand 45S cv-ketel

AWB - ThermoGrand 45S cv-ketel
AWB ThermoGrand 45S

Deze cv-ketel wordt niet meer door de fabrikant aangeboden maar is mogelijk nog wel verkrijgbaar bij cv-installateurs of webshops.

Met de ThermoGrand 45S van AWB haal je een cv-ketel in huis die in staat is het huis te verwarmen. Warm water leveren doet hij standaard niet tenzij je van AWB een bijpassende boiler koopt. De ketel is namelijk voorbereid om samen te werken met een indirect gestookte boiler. Zo'n boiler levert je snel en veel warm water, maar zal wel wat op je energierekening drukken door de stilstandverliezen van de boiler.

De adviesprijs van deze ketel bedraagt 2585 euro.

Modulatiebereik brander

In de zoektocht naar een zo energiezuinige ketel is het modulatiebereik een van de aspecten waar je als potentïele koper op kan letten. Wanneer een ketel op vol vermogen draait is het rendement het laagst omdat veel warmte via het rookkanaal de schoorsteen verlaat en niet nuttig gebruikt kan worden. Bij een laag vermogen wordt uit deze afvalgassen juist nog veel energie onttrokken dat ten goede komt aan het rendement. Je wilt het liefst dat de ketel dus op zo'n laag mogelijk vermogen werkt. Dat is vooral van belang bij de moderne goed geïsoleerde woningen die in het voor- en na seizoen maar weinig warmte nodig hebben. Op die momenten moet de gasbrander in de ketel met hele kleine vlammetjes kunnen branden, hoe kleiner hoe beter. Dit vermogen om de brander terug te kunnen regelen wordt modulatiebereik genoemd. Bij deze ketel ligt dat op 71% van het maximale vermogen. Bij ketels met een overeenkomstige vermogensklasse, die op dit moment leverbaar zijn door de cv-ketel fabrikanten ligt het modulatiebereik tussen de 70% en 89% (hoe hoger deze waarde is, hoe beter). Voor het modulatiebereik krijgt deze ketel daarom een "zeer goed". Het vermogen dat deze ketel kan leveren start bij 12,9 kW en maximaal kan hij 44,9 kW afleveren (gemeten bij 50/30 °C).

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De ThermoGrand 45S beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 80x48x45 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 46 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij AWB, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de ThermoGrand 45S cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels