=**=cv-ketel recensie, test: AWB - ThermoMaster 3HR 28

Recensie AWB - ThermoMaster 3HR 28 cv-ketel

AWB - ThermoMaster 3HR 28 cv-ketel
AWB ThermoMaster 3HR 28

Deze cv-ketel wordt niet meer door de fabrikant aangeboden maar is mogelijk nog wel verkrijgbaar bij cv-installateurs of webshops.

We hebben van AWB deze ThermoMaster 3HR 28 voor je onder de loep genomen. Deze ketel is een zogenaamde soloketel. Dat wil dus zeggen dat je hiermee alleen je huis kan verwarmen. Warm water levert hij standaard niet. Maar, bij deze ketel is alles voorbereid om een losse boiler van AWB aan te sluiten. Met zo'n indirecte gestookte boiler zorg je er voor dat warm water direct en in zeer grote hoeveelheden per minuut beschikbaar is. Inherent aan een boiler is dat hij door zijn stilstandverliezen wel wat meer energie verbruikt dan een combiketel met platenwisselaar.

ja 958 De prijs van deze cv-ketel hangt sterk af van waar je de ketel koopt. Hij varieert van 958 euro tot en met 1362 euro.

Modulatiebereik brander

Een slimme en energiebewuste koper zal bij het kopen van een cv-ketel letten dat het modulatiebereik zo groot mogelijk is. Dit bereik geeft aan in hoeverre de ketel in staat is zijn maximale vermogen terug te regelen. Idealiter zou een ketel zijn vermogen kunnen regelen van 0 tot 100%. Maar dat is met gasbranders eenmaal niet mogelijk. Een ketel die heel weinig vermogen kan leveren is prettig doordat moderne huizen zo goed geïsoleerd zijn dat in de lente en herfst heel weinig warmte nodig is om het huis op temperatuur te houden. Daarnaast is het zo dat het rendement van de ketel het hoogst is bij de laagste branderstand. Het kunnen terugregelen van de vlammen in de brander tot een minimum is daarom zo interessant. Deze ketel heeft een regelbereik van 79%. Het vermogen start bij 6,6 kW en eindigt bij 31,3 kW gemeten bij 50/30 °C. Van de ketels die fabrikanten nu verkopen in een vergelijkbare vermogensklasse, ligt het regelbereik tussen 70% en 89%. Deze ketel krijgt van ons daarom voor het modulatiebereik het predicaat zeer goed.

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De ThermoMaster 3HR 28 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 73x45x34 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 39 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de ThermoMaster 3HR 28 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels