=**=cv-ketel recensie, test: AWB - ThermoElegance 6

Recensie AWB - ThermoElegance 6 cv-ketel

AWB - ThermoElegance 6 cv-ketel
AWB ThermoElegance 6

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

AWB levert met de ThermoElegance 6 een combiketel waarmee je het huis kan verwarmen en warm water kan tappen. Voor het warme water beschikt deze ketel over een geïntegreerde boiler. De inhoud van de boiler is 10 liter. Daardoor kan de ketel meteen warm water leveren en hoeft niet eerst "om te schakelen" wat tijd kost. Tegenover dit grote voordeel staat wel het nadeel dat een boiler eenmaal stilstandverliezen kent en dus zorgt voor een wat hogere energierekening.

Hoewel AWB een prijs hanteert van 1275 euro zagen wij op de markt de prijzen een stuk lager liggen. Zo werd de ketel ook aangeboden voor 1275 euro.

Modulatiebereik brander

Wanneer een ketel heel weinig warmte produceert is het rendement het hoogst. Daarom is het interessant om een ketel te selecteren die een groot regelbereik heeft. Daar kan je in het begin en het eind van het stookseizoen, wanneer heel weinig warmte door de ketel gemaakt moet worden, dankbaar gebruik van maken. Deze ketel kan zijn vermogen terugregelen tot 72% van zijn hoogst leverbare vermogen. Bij andere op dit moment leverbare ketels met eenzelfde vermogensklasse, ligt deze waarde tussen 70% (slechtste waarde) en 89% (beste waarde). Deze ketel is voor zijn regelbereik te classificeren als zeer goed. Het vermogen dat deze ketel kan leveren ligt tussen de 8,6 en 30,6 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Met een productie van 21,0 liter water per minuut van 40° Celsius valt deze ketel in de CW6 categorie. De CW waarde, die van 1 t/m 6 loopt, geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger deze CW waarde is, hoe meer warm water geleverd kan worden. Dat is vooral van belang bij stortdouches en het snel vullen van een groot bad. Het rendement tijdens de productie van warm water in een cv-ketel is de laatste jaren met rasse schreden gestegen. Daarmee wordt onnodig gasgebruik voorkomen en ook heeft men de uitstoot van CO2 kunnen verlagen. Dat merk je dit direct in je portemonnee. Het "jaartaprendement" is van deze ketel 75,2%.

gaskeur 107% rendement
gaskeur hr ketelgaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De ThermoElegance 6 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 89x70x48 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 65 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de ThermoElegance 6 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels