=**=cv-ketel recensie, test: AWB - ThermoElegance 3 Advance

Recensie AWB - ThermoElegance 3 Advance cv-ketel

AWB - ThermoElegance 3 Advance cv-ketel
AWB ThermoElegance 3 Advance

Deze cv-ketel wordt niet meer door de fabrikant aangeboden maar is mogelijk nog wel verkrijgbaar bij cv-installateurs of webshops.

Deze combiketel ThermoElegance 3 Advance van AWB heeft een platenwisselaar voor de productie van warm water. Wanneer je de warmwaterkraan open draait moet de ketel overschakelen naar de "warmwaterstand". Dat kost een paar seconde extra, maar daarentegen is dit de meest energiezuinige en goedkoopste oplossing voor het leveren van warm water. Het kost veel minder energie dan een cv-ketel met ingebouwde boiler vanwege de stilstandverliezen. De omschakeltijd die de fabrikant opgeeft is: 5 seconden.

AWB hanteert een prijs van 1261 euro maar als je wat zoekt kom je ook prijzen tegen van bijvoorbeeld 731 euro.

Modulatiebereik brander

Een modulerende ketel werkt het zuinigst wanneer hij het minste vermogen levert. Je zal daarom het liefst uitkijken naar een ketel met een zo groot mogelijk regelbereik. Wanneer het stookseizoen begint of ten einde loopt zal je van het sterk teruggeregelde vermogen dankbaar gebruik maken. Bij deze ketel kan het vermogen tot 72% van zijn hoogst leverbare vermogen teruggeregeld worden. Ter vergelijking, ketels van een gelijke vermogensklasse, die nu door cv-ketel fabrikanten worden aangeboden ligt deze waarde tussen de 65% en 89%. Daarom kan deze, voor zijn regelbereik geclassificeerd worden als zeer goed. Het vermogensbereik loopt van 5,4 tot en met 19,6 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Deze ketel levert voor het warm water gedeelte 12,0 liter water per minuut van 40° Celsius. Daarmee heeft deze ketel een CW3 waarde. Deze CW waarde is opgesteld door Kiwa. De CW waarden 1 t/m 6 geven aan hoeveel warm water de ketel kan leveren. Een cv-ketel met een lage CW waarde kan minder warm water per minuut leveren dan een ketel met een hoge(re) CW waarde. De moderne HR (hoog rendement) ketels waren tot enkele jaren geleden, voor het warm water gedeelte nog niet zo zuinig met energie. Dat is de laatste tijd sterk veranderd. Naarmate het rendement op warm water hoger ligt des te lager het gasverbruik. Dat voel je meteen in je portemonnee wanneer je de gasrekening moet betalen. Het "jaartaprendement" van deze ketel is 85,9%.

Pomp

waterpomp cv-ketel

De waterpomp in een cv-ketel heeft tot taak om het water in de cv-leidingen en radiatoren voldoende snel rond te pompen waardoor genoeg aanvoer van warm water plaatsvindt. Geen enkele cv-installatie is gelijk. De leidinglengten zijn verschillend, het aantal radiatoren, het aantal bochten (die weerstand vormen) en de dikte van de cv-buizen hebben allemaal een invloed op de totale "weerstand" van de cv-installatie. In een traditionele cv-ketel zat een niet modulerende pomp. Dus een pomp die maar één snelheid kent. Die had zoveel pompkracht dat in een zeer grote cv-installatie voldoende pompkracht aanwezig was voor het rondpompen van het water. Maar in een kleine cv-installatie, dus met minder "weerstand", ging dat water veel te snel stromen met "suizen" tot gevolg en onnodig veel energieverlies van elektriciteit.

In deze ketel bevindt zich een pomp met twee standen. Met deze twee standen kan de pompsnelheid/kracht (handmatig) ingesteld worden. De cv-installateur moet tijdens de installatie een keuze maken voor de instelling van de pomp. Hoe lager de stand, hoe minder geruis in leidingen en radiatoren en ook een laag energieverbruik. Hoe hoger de pompstand hoe meer energie verbruikt wordt maar dit is soms nodig bij een installatie met meer "weerstand". Dit type pomp, mits goed ingesteld, is duidelijk beter dan de traditionele pomp met maar één pompstand. Hij mist echter de nuance van de volledige / proportionele modulerende pomp die zich aanpast op de weerstand van de cv-installatie op iedere pompsnelheid kan instellen en de beste balans weet te vinden tussen energiezuinigheid en voldoend doorstroming van het water in de cv-installatie. Vanwege deze twee standenpomp geven wij de pomp een waardering van "goed" (uitstekend is weggelegd voor volledig modulerende pompen)

gaskeur 107% rendementgaskeur hr ketel
gaskeur schone verbrandinggaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De ThermoElegance 3 Advance beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 74x42x34 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 30 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de ThermoElegance 3 Advance cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels