=**=cv-ketel recensie, test: Atag - i36ECZ

Recensie Atag - i36ECZ cv-ketel

Atag - i36ECZ cv-ketel
Atag i36ECZ

Atag levert met de i36ECZ een combiketel waarmee je het huis kan verwarmen en warm water kan tappen. Voor het warme water beschikt deze ketel over een platenwisselaar. Daardoor kost het even voordat je warm water krijgt. Want de ketel moet eerst omschakelen naar de warm water productie-stand. Deze omschakeltijd kost volgens Atag niet gespecificeerd. Tegenover dit nadeel dat je iets langer op warm water moet wachten staat het grote voordeel dat dit de meest energiezuinigste oplossing is om warm water te produceren en dat zal je terugzien in een lagere energierekening.

Een adviesprijs is niet beschikbaar maar bij online hebben we een prijs gezien van 3485 euro.

Modulatiebereik brander

In de zoektocht naar een zo energiezuinige ketel is het modulatiebereik een van de aspecten waar je als potentïele koper op kan letten. Wanneer een ketel op vol vermogen draait is het rendement het laagst omdat veel warmte via het rookkanaal de schoorsteen verlaat en niet nuttig gebruikt kan worden. Bij een laag vermogen wordt uit deze afvalgassen juist nog veel energie onttrokken dat ten goede komt aan het rendement. Je wilt het liefst dat de ketel dus op zo'n laag mogelijk vermogen werkt. Dat is vooral van belang bij de moderne goed geïsoleerde woningen die in het voor- en na seizoen maar weinig warmte nodig hebben. Op die momenten moet de gasbrander in de ketel met hele kleine vlammetjes kunnen branden, hoe kleiner hoe beter. Dit vermogen om de brander terug te kunnen regelen wordt modulatiebereik genoemd. Bij deze ketel ligt dat op 78% van het maximale vermogen. Bij ketels met een overeenkomstige vermogensklasse, die op dit moment leverbaar zijn door de cv-ketel fabrikanten ligt het modulatiebereik tussen de 68% en 88% (hoe hoger deze waarde is, hoe beter). Voor het modulatiebereik krijgt deze ketel daarom een "zeer goed". Het vermogen dat deze ketel kan leveren start bij 6,7 kW en maximaal kan hij 31,1 kW afleveren (gemeten bij 50/30 °C).

Warmwater prestaties

Met een productie van 19,2 liter water per minuut van 40° Celsius valt deze ketel in de CW5 categorie. De CW waarde, die van 1 t/m 6 loopt, geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger deze CW waarde is, hoe meer warm water geleverd kan worden. Dat is vooral van belang bij stortdouches en het snel vullen van een groot bad. Het rendement tijdens de productie van warm water in een cv-ketel is de laatste jaren met rasse schreden gestegen. Daarmee wordt onnodig gasgebruik voorkomen en ook heeft men de uitstoot van CO2 kunnen verlagen. Dat merk je dit direct in je portemonnee. Het "jaartaprendement" is van deze ketel : geen opgave Atag.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Deze ketel heeft een modulerende waterpomp die er voor zorgt dat pompkracht aangepast wordt op de weerstand van de cv-installatie die gevormd wordt door de verwarmingsbuizen en radiatoren. Doordat de pomp niet constant op vol vermogen draait maar precies aanpast aan hetgeen nodig is, wordt het "suizen" van de centrale verwarming voorkomen. Daarnaast wordt heel wat energie bespaard omdat veel minder vermogen naar de pomp gaat. Die besparing kan oplopen tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de cv-ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze i36ECZ heeft een traploos modulerende pomp en krijgt daarom van ons voor het pompgedeelte de waardering "zeer goed".



Gaskeurmerken

De ketel beschikt niet over een HR107 keurmerk. Dat is een slechte zaak omdat alle moderne ketels als jarenlang minimaal een rendement hebben van 107% of beter. De ketel beschikt niet over een SV keurmerk. Dat is een slechte zaak. Alle moderne ketels hebben al jarenlang een SV keurmerk waardoor uitstoot van kwalijke gassen zoals NOx tot een minimum worden beperkt. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 73x44x28 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 37 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij Atag, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de i36ECZ cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels