=**=cv-ketel recensie, test: Atag - i32S

Recensie Atag - i32S cv-ketel

Atag - i32S cv-ketel
Atag i32S

Deze cv-ketel wordt niet meer door de fabrikant aangeboden maar is mogelijk nog wel verkrijgbaar bij cv-installateurs of webshops.

Wanneer je het huis wilt verwarmen maar voor warmwater een andere oplossing hebt, is deze solo cv-ketel i32S van Atag een juiste keuze. Toch ben je in staat ook met deze solo ketel warm water te produceren. Dit komt omdat de ketel alles in huis heeft voor het koppelen van een indirect gestookte boiler. Die moet je dan wel bij Atag kopen. In die combinatie heb je een ketel (en boiler) die heel veel warm water per minuut kan leveren.

De adviesprijs van deze ketel bedraagt 1644 euro.

Modulatiebereik brander

In de zoektocht naar een zo energiezuinige ketel is het modulatiebereik een van de aspecten waar je als potentïele koper op kan letten. Wanneer een ketel op vol vermogen draait is het rendement het laagst omdat veel warmte via het rookkanaal de schoorsteen verlaat en niet nuttig gebruikt kan worden. Bij een laag vermogen wordt uit deze afvalgassen juist nog veel energie onttrokken dat ten goede komt aan het rendement. Je wilt het liefst dat de ketel dus op zo'n laag mogelijk vermogen werkt. Dat is vooral van belang bij de moderne goed geïsoleerde woningen die in het voor- en na seizoen maar weinig warmte nodig hebben. Op die momenten moet de gasbrander in de ketel met hele kleine vlammetjes kunnen branden, hoe kleiner hoe beter. Dit vermogen om de brander terug te kunnen regelen wordt modulatiebereik genoemd. Bij deze ketel ligt dat op 78% van het maximale vermogen. Bij ketels met een overeenkomstige vermogensklasse, die op dit moment leverbaar zijn door de cv-ketel fabrikanten ligt het modulatiebereik tussen de 68% en 88% (hoe hoger deze waarde is, hoe beter). Voor het modulatiebereik krijgt deze ketel daarom een "zeer goed". Het vermogen dat deze ketel kan leveren start bij 6,7 kW en maximaal kan hij 31,1 kW afleveren (gemeten bij 50/30 °C).

Pomp

waterpomp cv-ketel

Deze ketel heeft een modulerende waterpomp die er voor zorgt dat pompkracht aangepast wordt op de weerstand van de cv-installatie die gevormd wordt door de verwarmingsbuizen en radiatoren. Doordat de pomp niet constant op vol vermogen draait maar precies aanpast aan hetgeen nodig is, wordt het "suizen" van de centrale verwarming voorkomen. Daarnaast wordt heel wat energie bespaard omdat veel minder vermogen naar de pomp gaat. Die besparing kan oplopen tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de cv-ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze i32S heeft een traploos modulerende pomp en krijgt daarom van ons voor het pompgedeelte de waardering "zeer goed".

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De i32S beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 70x44x28 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 32 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de i32S cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels