Wat zijn de voor en nadelen van cv-ketels met een overcapaciteit?

Nefit cv-combi-ketel
Bosch HRC42II
cv-combiketel met
vermogen van 40 kW

Stel je hebt een cv-ketel nodig met een vermogen van 22 kW. Wat zijn de gevolgen als je een ketel koopt met een vermogen van bijvoorbeeld 34 kW?

Voordelen

Met zoveel oververmogen hoef je nooit zorgen te maken dat je in de koudste winter die je ooit in je leven gaat meemaken het koud in het huis zal zijn.

Als de ketel een combiketel is, die dus ook warm water levert, heeft een groot vermogen het voordeel dat je heel veel warm water kan produceren. Als je onder de douche staat en iemand draait de warmwaterkraan open merk je dat maar nauwelijks.

Nadelen

Elke medaille heeft helaas een keerzijde, ook deze. CV-ketels met overcapaciteit kunnen hun brander minder ver terugmoduleren. De kleinste branderstand zal voor je huis eigenlijk te groot, beter gezegd, niet optimaal zijn. De ketel zal vaker (in de verwarmingsstand) uit dan aan staan. En hoe vreemd het ook klinkt, dat is niet goed. Als je weten waarom dat niet optimaal is moet je deze achtergrondinformatie lezen. Daarnaast zal de cv-ketel veel vaker dan bij een optimale ketel voor je huis, aan en uit schakelen. Dat is niet bevorderlijk voor de levensduur van de cv-ketel.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels