Wat is OpenTherm en wat voor voordelen biedt dat mij?

Nefit cv-combi-ketel
Honeywell "Round" een vertrouwd model, ook als OpenTherm versie beschikbaar

Je kent het wel, je koopt een nieuwe cv-ketel en dan ben je haast verplicht ook een nieuwe thermostaat te kopen. Immers, de thermostaat is meestal specifiek voor een bepaald merk cv-ketels (of soms zelfs een bepaalde serie modellen) gemaakt. Wil je het maximale uit je ketel halen dan ben je verplicht de bijbehorende thermostaat te kopen van de betreffende cv-ketel fabrikant te kopen.

OpenTherm, standaard in thermostaten

De bekendste fabrikant van cv-thermostaten, Honeywell, verkocht traditioneel de bekende ronde thermostaten maar gebaseerd op het "aan/uit" principe. De ketel werd aangezet als het te koud werd in huis en als het warm genoeg was zette de thermostaat de cv-ketel weer uit. Zo werken cv-ketels al jaren niet meer. Die gaan niet aan of uit maar "moduleren". Ze passen de verwarmingscapaciteit (vlamgrootte) aan op de benodigde energie, noodzakelijk om de ruimte waar de thermostaat in hangt op de juiste temperatuur te houden.

Modulerende cv-ketels vragen dan ook, om goed te functioneren geen aan/uit thermostaat maar een thermostaat die onder andere aangeeft wat de huidige kamertemperatuur is en wat de gewenste temperatuur moet zijn. Op basis van die gegeven wordt door de computer in de cv-ketel uitgerekend hoe sterk de cv-ketel moet branden. De informatie tussen thermostaat en cv-ketel was tot voor kort fabriek specifiek. Dat houdt in dat bij ketel van fabrikant X alleen maar een thermostaat van fabrikant X paste.

Nefit cv-combi-ketel
Honeywell round clock deluxe OpenTherm thermostaat

Omdat Honeywell inzag dat als zij niet iets zouden verzinnen waardoor hun thermostaten zouden kunnen samenwerken met alle typen verwarmingsketels zij binnen de kortste keren geen thermostaat meer zouden verkopen. Daarom hebben zij het OpenTherm protocol bedacht en gratis ter beschikking gesteld aan cv-ketel producenten.

Wat kopen we daar voor?

Je kan op een cv-ketel van fabrikant X een thermostaat aansluiten van fabrikant Y en gegarandeerd zijn van de maximale instelling van je cv-ketel. Je hoeft, als je eenmaal een OpenTherm ondersteunende thermostaat hebt gekocht, nooit meer een nieuwe thermostaat te kopen, op voorwaarde dan dat je vanaf nu alleen nog maar cv-ketels kiest die dit OpenTherm protocol ondersteunen.

Ondersteunen alle cv-ketel fabrikanten het OpenTherm protocol?

Nee, in onze database met cv-ketels hebben we ook vastgelegd of de betreffende ketel het OpenTherm protocol ondersteunt. Wanneer je een cv-ketel opzoekt in onze database kan je bij de uitgebreide specificaties zien of de ketel het OpenTherm protocol ondersteunt. Hier een overzicht met cv ketels die OpenTherm ondersteunen.

Levert alleen Honeywell OpenTherm thermostaten?

Nee, zeker niet, maar ze leveren er wel veel. Hier zie je als voorbeeld een OpenTherm Thermostaat van Siemens.

Nefit cv-combi-ketel
Honeywell Chronotherm Modulation OpenTherm thermostaat

Let op

Let heel goed op wanneer je een thermostaat koopt dat deze OpenTherm ondersteund. Fabrikanten bieden namelijk, ook Honeywell, hun thermostaten (meestal) aan in een "aan/uit versie", als "OpenTherm versie". Dat een fabrikant een OpenTherm thermostaat aanbiedt betekent dus nog niet dat iedere thermostaat van hun op basis van het OpenTherm protocol werkt!


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels