Wat is het voordeel van een modulerende cv-pomp?

Ngrundfos alpha2
Grundfos alpha2 modulerende cv-pomp

Een modulerende pomp zorgt er voor dat het warme water door de cv-ketel en de radiatoren wordt gepompt, hierbij pompt hij niet op zijn maximum maar moduleert hij zijn pompvermogen wat voldoende is om het water snel genoeg rond te pompen. Hierdoor bespaart hij energie.

De pomp in je cv-ketel zorgt dat het water, wat in de brander/warmtewisselaar is verwarmd, verplaatst wordt naar de radiatoren. De pomp heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om het water door de cv-leidingen en radiatoren te pompen. De ene keer staat maar één radiator open, de andere keer wellicht alle radiatoren. Daarnaast is geen enkele cv-installatie, wat betreft de lengte en doorsnede van de buizen en de weerstand van de radiatoren gelijk. Vandaar dat in traditionele cv-ketels een ruim bemeten pomp zat die voldoende kracht had om, bij ieder denkbare cv-installatie, dus ongeacht de grootte van het huis, de weerstand van het leidingsysteem en radiatoren te overwinnen.

Adaptief

Het idee achter een modulerende pomp is dat deze, samen met een computertje in de cv-ketel, bepaalt hoeveel kracht uitgeoefend moet worden door de waterpomp. Als de installatie weinig weerstand heeft kan de pomp "rustig" draaien, wat dus ook minder elektrische energie kost. Heeft je installatie behoefte aan meer pomp capaciteit, vanwege het aanzetten van radiatoren (denk bijvoorbeeld ook aan thermostaatkranen) dan zal de pomp zich hierop aanpassen en het juiste vermogen leveren.

Voordelen

De voordelen zijn evident, waarom zou je een pomp op volle kracht laten draaien als wellicht 30% ook voldoende is? Dat spaart niet alleen elektriciteit maar ook nog eens onnodig water geruis (het zogenaamde "suizen") in de leidingen en radiatoren. Een cv-ketel met een modulerende pomp heeft deze eigenschap. Niet iedere ketel heeft een modulerende pomp. Naar onze mening zou dit een eis moeten zijn bij het kopen van een nieuwe cv-ketel. Een ketel met een modulerende pomp is doorgaans wat duurder dan een ketel met een aan/uit pomp. Weet dat een modulerende pomp zoveel elektrische energie kan besparen dat je dit prijsverschil ruimschoots kan terugverdienen. Deze besparing kan, afhankelijk van de grootte van je cv-installatie oplopen tot meer dan 700 euro tijdens de levensduur van je ketel. Als je geen modulerende pomp hebt in je cv-ketel ben je eigenlijk een dief van je eigen portemonnee.

Twee typen modulerende pompen

In cv-ketels, kunnen twee typen modulerende pompen worden toegepast. De goedkopere versie kent een aantal "standen". Bijvoorbeeld drie standen: 33, 66 en 100%. Dat is al mooi maar nog mooier zijn de modulerende pompen die traploos hun vermogen kunnen aanpassen aan de installatie. Die laatste is wel iets duurder maar heeft wel de voorkeur. In de recensies van cv-ketels hebben we per model uitgezocht of deze beschikt over een modulerende pomp en wat voor type dat is. Realiseer dat een modulerende pomp met meerdere standen niet uit zich zelf overstapt van de ene naar de andere pompstand. De installateur moet tijdens de installatie een keuze maken in welke stand de pomp zal moeten pompen. Doet hij dat niet dan is de kans groot dat de pomp (doorgaans) in een veel te hoge stand staat. Vanaf 2015 moeten alle nieuw verkochte cv ketels een energiebesparende modulerende pomp hebben. Steeds meer fabrikanten passen zo'n pomp reeds nu toe in hun cv ketels.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels