Wat is het voordeel van een modulerende ketel?

Nefit cv-combi-ketel
Nefit ecomline excellent HR

Een modulerende cv-ketel is in staat de hoogte van de gasvlam in de brander aan te passen aan de warmtebehoefte. De meeste ketels zijn in staat om het vermogen terug te brengen van 100% naar zo'n 25%. Als de ketel een vermogen heeft van bijvoorbeeld 24 kW dan is de ketel in staat een vermogen af te geven wat ligt tussen de 6 en 24 kiloWatt. Dat is fijn, want hoe meer de ketel in staat is zijn gasvlammen kleiner te maken des te meer zal het rendement kunnen stijgen en het huis gelijkmatiger verwarmd worden.

Aan-uit ketel

In het verleden waren cv-ketels van het "aan/uit" principe. De gasbrander in de ketel brandde (op volle kracht) of stond uit. Dat is niet handig. Vergelijk het met het bakken van vlees. Het is niet slim om eerst de gasvlam op de hoogste stand te zetten als je merkt dat het te heet wordt dat je het gas dan voor een aantal minuten weer helemaal uit zet. Wat wel slim is om eerst eventjes het gas flink te laten branden en als de pan op temperatuur is dan zet je de gasvlammetjes op een laag pitje waardoor je een bepaalde temperatuur kan handhaven.

Zo ook in je huis met de cv-ketel. Je doel is om het huis op een aangename temperatuur te hebben en houden. Daar is een bepaalde hoeveelheid energie (vermogen) voor nodig. De cv-ketel heeft, voor het verwarmingsgedeelte, doorgaans veel te veel vermogen. Zo'n ketel laat je dus niet "vol gas" branden. De ketel zal, afhankelijk van een aantal zaken, de gaskraan op een klein pitje zetten waardoor ook kleine vlammetjes en dus minder vermogen beschikbaar komt.

Als het buiten kouder wordt zal de cv-ketel de gasvlammetjes wat hoger zetten waardoor meer vermogen beschikbaar komt. Dit is wat we moduleren (aanpassen) noemen. De mate waarin de ketel zijn vermogen kan verlagen wordt het modulatiebereik genoemd. Let op, moderne cv-ketels hebben ook een modulerende pomp, maar een modulerende cv-ketel heeft niet per definitie ook een modulerende pomp! (wel de nieuw geleverde modellen na 2015 volgens Europese richtlijn)

Wat zijn de voordelen van een modulerende brander / cv-ketel?

  1. CV-ketels hebben een beter rendement bij een laag af te geven vermogen dan bij hun maximale vermogen.
  2. Heftige temperatuurschommelingen in de te verwarmen ruimten worden voorkomen (dat je het dan te warm en dan weer te koud hebt).
  3. De hoeveelheid stralingsenergie wordt tot een minimum beperkt (wanneer de watertemperatuur zoals tegenwoordig gebruikelijk op maximaal 50 graden wordt gezet).

Als je overgaat van een "aan/uit" ketel naar een modulerende ketel zal iedereen meteen de temperatuur in huis als erg egaal/gelijkmatig ervaren. Je wil dan nooit meer terug naar de aan/uit ketels.

Moderne cv-ketels hebben allemaal een modulerende branden, die werkt alleen maar "modulerend" (dus optimaal) als je ook een bijbehorende (moderne) thermostaat er bij koopt. In de meeste gevallen is dit een thermostaat die speciaal gemaakt is door de cv fabrikant voor die ketel of ketel serie. Koop je een nieuwe ketel, dan hoort daar ook (doorgaans) een nieuwe thermostaat bij. Het is sterk aan te bevelen om de bijbehorende thermostaat ook te kopen.

Alle cv-ketels, ook moderne ketels, hebben de mogelijkheid om een ouderwertse "aan/uit" thermostaat aan te sluiten (naast de aansluiting voor een moderne "modulerende" thermostaat). Als je zo'n aan/uit thermostaat gaat gebruiken, dan werkt ook de cv-ketel op het aan/uit principe en niet meer "modulerend", ook al kan hij dat wel. Dat is enorm zonde, minder prettig voor de temperatuur in huis, die varieert dan onnodig sterk, maar vooral, je ketel zal minder energiezuinig werken. Uiteindelijk kost je dit meer aan enerige dan de kosten van de nieuwe thermostaat.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels