Wat is het voordeel van een groot modulatiebereik van een cv-ketel?

Intergas Kompakt HRE cv ketel
Intergas Kompakt HRE cv-ketel

Een cv-ketel die over een groot modulatiebereik beschikt, en de ketel heel zachtjes maar op 100% kan laten branden, kan je veel energie besparen omdat de brander merendeels héél zachtjes moet branden en juist dan heeft de ketel het hoogste rendement.

Een cv-ketel moet je huis warm houden. Hoe kouder het buiten is, hoe meer warmte (energie) je ketel moet afgeven. Een ketel moet dus de afgegeven warmte goed kunnen afstemmen op de warmtebehoefte van het huis. Dat doet hij door de gasbrander hoger of minder hoog te laten branden. Dat is wat we "moduleren" noemen.

Liefst doet de ketel dat traploos van 0% (geen warmteafgifte) tot 100% (vol vermogen). Helaas is dat technisch niet mogelijk. De vraag is, in hoeverre de ketel dit vermogen kan "terugregelen". Het verschil tussen vol vermogen en het kleinst afgegeven vermogen heet bij een cv-ketel het "modulatiebereik".

Niet alleen is het heel fijn dat je ketel precies genoeg warmte kan afgeven wat jouw huis op dat moment nodig heeft, maar nog belangrijker is te weten dat een cv-ketel op vol vermogen minder energiezuinig is dan op de laagste stand. Het rendement van een cv-ketel stijgt dus naarmate de gasbrander minder hard gaat branden. Vanuit dat perspectief zou je dus willen dat je ketel zo lang mogelijk warmte afgeeft op de "laagste stand". CV-ketels verschillen in hun modulatiebereik. Daarmee onderscheid de ene ketel zich van de ander.

Op dit moment, van de ketels die fabrikanten actief aanbieden, kan de minst presterende ketel zijn brander terugregelen met maximaal 65%, terwijl de beste ketel van de klas een modulatiebereik heeft van 89%. Die ketel kan zijn vermogen dus terugregelen van 100% tot 11%. In de recensies en reviews van cv-ketels hebben we per ketel uitgezocht wat het modulatiebereik is en of hoe zich dat verhoudt in relatie tot andere concurrerende ketels uit dezelfde vermogensklasse.

Lees ook het artikel over modulerende cv pompen als je op zoek bent naar een energiezuinige cv-ketel.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels