Wat zijn de voor- en nadelen van een cv ketel met (ingebouwde) boiler?
Wanneer je een cv combiketel gaat kopen, kies je voor een cv ketel die niet alleen je huis kan verwarmen maar die ook warm water kan leveren. De vraag is, hoe snel en met hoeveel liter warm water per minuut kan de ketel dat leveren? Je kan hierbij kiezen uit twee oplossingen: een ketel met platenwisselaar of een cv ketel met boiler.
CV ketel met platenwisselaar
Een cv ketel met platenwisselaar gaat pas warm water maken (dus koud water verwarmen) op het moment dat je de warmwaterkraan opendraait. Voordat de ketel het koude water op temperatuur heeft is natuurlijk al wat tijd verstreken en dan moet het via de warmwaterleiding nog naar je kraan. Dit is de traagste maar wel de goedkoopste en meest energiezuinig oplossing. Dit wordt een ketel met "platenwisselaar" genoemd.
Zo'n ketel is (meestal) niet in staat enorme hoeveelheden water per minuut te leveren, dus met een lage(re) CW waarde. Voor een doorsnee gezin voldoet het zeker. Maar verwacht niet dat je een bad in korte tijd kan vullen. Ook is het gebruik van een grote stortdouche niet mogelijk door het beperkt aantal liters warm water per minuut wat zo'n platenwisselaar cv ketel kan leveren.
CV ketel met boiler
De tweede oplossing lijkt veel slimmer, maar kent helaas ook wat nadelen. Bij deze oplossing heeft de ketel constant een voorraad(je) warm water klaar staan. Dit warme water zit in een geïsoleerde boiler (voorraadvat). Die boiler heeft een beperkte inhoud als deze een integraal onderdeel is van de cv ketel, is wat groter als hij achter, onder boven of naast de ketel hangt en kan enorm groot zijn als de boiler in de buurt maar op de grond staat van de cv ketel.
Het grote voordeel van deze oplossing is dat bij het opendraaien van een warmwaterkraan de ketel meteen start met het leveren van warm water. De lengte van de warmwaterleiding bepaalt hoeveel tijd je moet wachten voordat het warme water daadwerkelijk uit je kraan stroomt. Daarnaast heeft de ketel deze boiler in aller rust op temperatuur kunnen brengen en is daardoor in staat enorme hoeveelheden water per minuut te leveren waardoor het bad snel vol is of een stortdouche gebruikt kan worden.
Deze oplossing heeft natuurlijk ook nadelen. Dat zijn de stilstandverliezen en de ruimte die je kwijt bent in je huis want een boiler neemt best wat ruimte in. Daarnaast wordt de cv ketel installatie een stuk duurder. Een boiler is een luxe dat merk je in je portemonnee en in de energierekening. Realiseer dat als je een cv ketel gaat selecteren dat niet iedere cv combiketel kan samenwerken met een boiler. In dit overzicht staan alle courante ketels met een ingebouwde boiler of cv ketels die gekoppeld kunnen worden aan een losse boiler (dat kunnen combi of solo ketels zijn).
Een ketel met boiler tref je aan in drie uitvoeringen:
- Een relatief kleine boiler (10 liter) die zich in de cv ketel bevindt
- Een wat grotere boiler (20 liter) die zich achter de ketel bevindt
- Een nog grotere boiler (40-60 liter) die zich onder of naast de cv ketel bevindt
- Een zeer grote boiler (100-400 liter) die op de grond staat
Voordelen en nadelen cv ketel met platenwisselaar
- Laagste aanschafkosten (boiler hoef je niet te kopen)
- Geen stilstandverliezen van boiler, dus lagere energierekening
- Ketel neemt minste ruimte in beslag
- Bij langdurig warm water gebruik (douchen/bad vullen) daalt de temperatuur in het huis
- Minder geschikt voor stort douche en bad vullen kost meer tijd
- Ketel moet vaker omschakelen tussen cv en warm water stand (iets meer slijtage)
Voordelen en nadelen cv ketel met boiler
- Kortste wachttijd voor warm water
- Veel warm water per minuut, nodig voor stortdouche en handig voor een bad
- Ketel hoeft minder vaak om te schakelen tussen cv en warm water stand
- Bij warm water tappen daalt de temperatuur niet in huis
- Boiler kent stilstandverliezen dus kost meer energie
- CV installatie wordt duurder door aanschaf boiler
- Boiler neemt ruimte in beslag
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie