Atag Q serie solo cv-ketel
Atag Q-serie solo ketel

Vraag 2: ingebouwde boiler of doorstroomapparaat (platenwisselaar)?

Dit is een wat lastigere vraag. Het warmwater gedeelte van een combiketel kan op twee manieren gebouwd zijn. En je moet daar een keuze in maken.

Keuze 1: ingebouwde boiler

Het eerste type cv-combi-ketel heeft een (kleine) ingebouwde boiler die een constante voorraad warm water klaar heeft staan. Als je de warmwaterkraan opendraait krijgt je meteen warm water. Natuurlijk, als de ketel niet vlak bij de kraan hangt, dan moet het warme water eerst via de leiding naar de kraan stromen en dat kost natuurlijk tijd, daar kan geen enkele ketel wat aan doen. Kies je voor een ketel met boiler dan kost deze luxe wat meer energie (gas). Immers, de boiler moet constant op temperatuur gehouden worden. Daarnaast is zo'n combiketel met boiler groter en zwaarder maar ook een stuk duurder dan een ketel zonder boiler. Resumé, je koopt luxe maar betaalt tijdens de aanschaf én in het gebruik meer geld.

Keuze 2: doorstroomtoestel met platenwisselaar

Het andere type combi-cv-ketel moet eerst overschakelen van de stand "het huis verwarmen" naar de stand "warm water maken". Dat overschakelen kost enige tijd. Denk aan een seconde of acht. Kies je voor dit type dan krijg je dus ten opzichte van de ketel met boiler, zo'n acht seconde later warm water uit de kraan. Dat is wel wat minder luxe, maar zo'n ketel is wel een stuk zuiniger, kleiner én goedkoper. Als je dit aanspreekt kies dan voor een doorstroom cv-combiketel met, zoals dat heet, "platenwisselaar".

Wat is je antwoord?


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels