Wel of niet doen: vast bed in de caravan?

Goede nachtrust is veel waard en in de vakantie wil je graag lekker uitslapen. De vraag is: wil je in je nieuwe caravan een vast bed of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van een vast bed? Als je een caravan koopt zal je moeten kiezen voor een vast bed of een "zitje met tafel" wat je ombouwt tot bed. Een vast bed is heerlijk. Je hoeft je bed niet iedere dag op te maken. En in de ochtend niet weer af te halen. Daarnaast kan het matras superieur zijn ten opzichte van de gebruikte schuimrubber materialen in het zitje. Wordt je bed gemaakt door het zitje om te toveren tot bed, dan zal je de meestal het tafeltje laten zakken, dat wordt dan een deel van de bedbodem, en moet je de (vier) kussen achter elkaar leggen. Maar de naden tussen de kussens blijf je voelen. Het grote voordeel als je niet van een vast bed gebruik maakt is dat je, overdag, veel meer caravanruimte overhoud. Maar ombouwen blijft een gedoe. Niet meer zo jonge caravanbezitters kiezen voor gemak en vooral kwaliteit van slapen en kiezen voor een vast bed.

Overwegingen en ervaringen

Voordelen van géén vast bed in de caravan

 • caravan kan een stukje korter zijn
 • caravan is een stukje minder zwaar
 • caravan is goedkoper

Voordelen van een vast bed in de caravan

 • bed ligt veel beter dan de kussens van een zitje
 • fatsoenlijke lattenbodem
 • matras is één geheel, geen "randjes" tussen de kussens
 • Het bed is altijd klaar voor gebruik, je hoeft het niet eerst "klaar te maken"
 • grote opbergruimte onder het bed

Nadelen van een vast bed in de caravan

 • je raakt veel caravanruimte kwijt
 • bergruimte onder bed zorgt dat er veel gewicht ligt aan één zijde waardoor caravan moeilijker in balans te brengen is voor juiste trekhaakgewicht
 • toont niet zo gezellig
caravan inbouwtoilet thetford
een vast bed is een heerlijke luxe en geeft ook nog eens veel bergruimte

Tip tijdens de aanschaf

Denk goed na als je een vast bed neemt, hoe je dat het liefst wil hebben. De meest fundamentele keuze is: slapen in de lengte of breedte. Bij een twee persoonsbed "in de breedte" heb je keuze uit: geen ruimte aan voeteneinde en moet je over elkaar heen kruipen, ruimte aan de achterzijde om zo het bed in te kruipen. Bij het bed in de lengte kan je ruimte hebben aan één zijkant, dus meestal over elkaar heen klimmen, ruimte aan beide zijden (comfortabel maar kost veel ruimte). Heel praktisch maar minder romantisch zijn twee éénpersoonsbedden gescheiden door een middenpad.

Kijk bij een vast bed eens naar de lattenbodem. Sommige lattenbodems hebben wel hele grote ruimten tussen de latten en dat ga je voelen. Vergelijk het eens met je lattenbodem thuis of bij een beddenspeciaalzaak. Als de ruimte meer is dan de breedte van de lat is dat bedenkelijk en kan alleen met een dik matras opgelost worden, wat dan weer zwaarder of van mindere kwaliteit is.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >caravan