caravelair antaris de luxe
Adria Adora 472

Wil je een kleine of grote koelkast in je caravan?

Je weet het waarschijnlijk vanuit de woonsituatie, een koelkast en/of vriezer kan niet groot genoeg zijn. Bij caravans is alles kleiner dan thuis. Zo ook de koelkast. Je kan ook voor een grotere koelkast kiezen. Dat lijkt aantrekkelijk, maar is dat ook zo?

Wat is groot wat is klein bij een koelkast in een caravan?

We spreken hier uit ervaring. We hebben zowel een kleine als een grote koelkast meegemaakt. Ooit zijn we gestart met een normale, dus kleine koelkast. Haast iedere caravan heeft zo'n koelkast. Die is best klein. De meeste standaard koelkasten hebben een inhoud van zo'n 60 liter. Dat klinkt best veel tot je het vergelijkt met je koelkast thuis, die ook al overvol is. Een standaard koelkast, een "tafelmodel" dus ter hoogte van de aanrecht, heeft een inhoud van zo'n 150 liter en vele hebben een koelkast die nog een stuk groter is. Dan is 60 liter erg weinig.

Geen vriezer

De meeste koelkasten in een caravan hebben geen of een wel heel onbenullig vriesgedeelte. Een paar ijsjes kan je er in opbergen en verwacht niet dat het daar heel erg koud is. Zeker geen -18° C zoals je dat in een normale drie sterren vriezer aantreft. Dus ijsjes die al zacht zijn na een reis van boodschappen doen naar de caravan zijn echt niet in een uurtje weer "hard". Daar moet je uren voor uit trekken.

Niet te ver van de supermarkt met je caravan

Moch je houden van een wat afgelegen camping, waarbij je een half uurtje moet rijden voordat je bij de supermarkt bent, dan ben je geneigd om lekker in te slaan waardoor je niet iedere dag naar de supermarkt hoeft. Maar, in een standaard caravan koelkast kan je niet voor dagen eten in opslaan. Je moet dan vooral kiezen voor weinig bederf gevoelige producten. Je moet concessies doen. Een grotere koelkast is dan prettig.

Toch een grote koelkast in de caravan?

Het is erg aanlokkelijk om een grote koelkast te nemen in je caravan. Caravans met een grotere koelkast zijn nauwelijks te vinden. Een nadeel van zo'n grote koelkast is dat hij wat dieper wordt waardoor het wat uitsteekt in de keuken of meer het gangpad in komt. Tevens vraagt zo'n koelkast veel meer stroom. Zoveel zelfs dat hij niet meer werkt op 12 Volt met een normale trekhaaksteker. Dan moet je twee stekers monteren. Maar welke auto heeft dat? Dan moet de auto ook weer aangepast worden. Dat moet je dus feitelijk vergeten. Maar eenmaal op het vakantieadres aangekomen werkt hij wel op 230 Volt (of gas) en dan heb je er veel plezier van.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >caravan