bagage voor caravan

Ga eens na hoeveel bagage je met je toekomstige caravan kan meenemen (het is minder dan je denkt!)

Menig caravanbezitter heeft achteraf gedacht: als ik dit van te voren had geweten, dan had ik daar zeker beter op gelet tijdens de aankoop! Lees onderstaande dus goed om teleurstellingen te voorkomen. Een caravan kan je behoorlijk volstoppen met bagage. Niet alleen in de keukenkastjes, in de hangkast, in de kastjes bovenin, in de koelkast, onder de banken en onder het bed, maar tijdelijk ook óp het bed, tussen de bank, in het gangpad, ja zelfs in de toiletruimte. Je denkt snel, alles wat niet in de auto hoeft, gaat de caravan in, dat geeft wat "lucht". Maar, hoeveel kan/mag je aan bagage eigenlijk meenemen in de caravan?

Formeel

De wetgever stelt: het op het kentekenbewijs van de auto aangegeven maximale trekgewicht mag nooit overschreden worden. Voor eigenaren van een "B" rijbewijs geldt nog een extra beperking: de combinatie caravan + auto mag niet meer dan 3500 kg wegen.

Maximale belading caravans

De maximale belading is afhankelijk van twee factoren:

  1. Hoe zwaar is de auto die de caravan trekt?
  2. Wat is het verschil tussen het bruto gewicht van de caravan en het maximale laadvermogen?

Hoe zwaar is de auto die de caravan trekt?

De vuistregel voor het veilig, dus verantwoord, trekken van een caravan, is dat het gewicht van de beladen caravan niet zwaarder moet zijn dan 80% van het gewicht van de auto. Een voorbeeld: je auto is 1300 kg. 80% daarvan is 1300 x 0,8 = 1040 kg.

Maximaal laadvermogen - bruto gewicht caravan = maximaal gewicht bagage in caravan

Stel het onderstel van je caravan (want die bepaald dat) kan maximaal 1300 kg dragen. Stel dat je caravan in lege toestand, maar inclusief zaken als reservewiel, boiler, koelkast en verwarming 1200 kg weegt (want dat zijn zaken die je niet thuis kán laten. Dat mag er 1300 - 1200 = 100 kg extra bagage meegenomen worden. Is dat veel? Nee, dat is heel erg weinig. Ga maar na, je hebt een voorluifel, een gastank (of wellicht 2), elektriciteitskabel, pannen, kopjes, bestek, voorraadje drank/water, wat gereedschap, bezem, tafeltennis badjes/badmintonrackets en meer van dat kleine grut is al heel snel meer dan 100 kg. Dan zit je al aan je maximale belading. Dus je normale bagage zoals kleding, zeep, shampoo, badlakens, boeken, spelletjes, etc. mag niet meer in de caravan.

Oei, we moeten ook nog zitten, en we willen ook nog een tafel en een barbecue en een skottelbraai, en, en, ... Je begrijpt het al. Dit past ook niet allemaal in de auto, dus dat wordt het toch maar in de caravan gestopt. Dat is niet alleen zeer gevaarlijk, maar dit wordt door de politie sterk beboet. In Nederland valt dat nog mee, maar in het buitenland is men heel streng en heeft men zware straffen. Had ik trouwens de fietsen al meegerekend, de schotelantenne, het grondzeil in voortent, de tent voor de kinderen, de opblaasboot plus paddels, de slaapzakken, en...?

Conclusie

Als je een caravan wilt gaan kopen onderzoek dan hoeveel kilo's je aan extra bagage kan meenemen. Hanteer dan de vuistregel dat naast de verwarming en koelkast, je 100 kg + 35 kg per persoon aan bagage mee moet kunnen nemen. Is het minder, dan zal je "dingen achter moeten laten". Bedenk ook het volgende: het is soms beter om bagage in de auto te nemen dan in de caravan (zolang dat het maximale laadvermogen van de auto niet te boven gaat) omdat de caravan dan lichter wordt en de auto zwaarder, waardoor (hopelijk) de verhouding van 100:80 (auto gewicht : caravangewicht) beter in balans komt. Overigens een caravan die nog lichter is dan 80% van het autogewicht is natuurlijk nog beter.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >caravan