caravelair antaris de luxe
Caravelair Antaris de luxe

Hoe breed moet de caravan zijn?

Voor een onervaren koper wellicht een vreemde vraag. Maar het is iets heel essentieels. In eerste instantie denk je dat het fijn is als de caravan niet breder is dan je auto. Verplaats je dan, in gedachte, naar je auto. Kan je daar over de breedte liggen? Nee dus. Wil je in je caravan in de breedte slapen dan moet de binnenmaat minimaal 200 cm zijn, maar liefst 210 cm. De buitenmaat is dan al 210 (220) cm of meer. Als je niet zo'n brede caravan wilt hebben dan moet het bed dus in de "lengte" staan. Is dat erg? Het is maar hoe je er tegen aan kijkt. Het heeft allemaal zo zijn voor- en nadelen. Onderstaande is alleen maar van toepassing bij caravans met vaste bedden.

Caravanbed in de breedte

Wanneer het bed in de breedte gesitueerd is raak je maar zo'n 150 á 160 cm (in de lengte) kwijt aan caravanruimte. Dat is hét grote voordeel van slapen in de breedte. Je houdt dus veel caravanruimte over. Het bed moet minimaal 200 cm lang zijn. Dus de caravanbuitenmaat is zo'n 215 cm. Wil je langs het voeteneind kunnen schuifelen om in je bed te kruipen dan komt daar nog eens zo'n 20 a 30 cm bij. Dan zit je op een buitenmaat van 245 cm. Dat is wel behoorlijk breed. Sommige mensen vinden het niet prettig om met zo'n brede caravan te rijden. Bij slapen in de breedte is het dus kiezen tussen "over elkaar heen kruipen om in bed te komen" versus een bredere caravan.

Caravanbed in de lengte

Hét grote voordeel van een lengteslaper is dat de breedte van de caravanopbouw beperkt kan blijven. Een breedtemaat van 200 cm is dan mogelijk. Dat is dan een relatief smalle caravan waardoor je minder rekening hoeft te houden met smalle wegen. Wanneer het bed in de lengte staat, raak je in de caravan minimaal 200 á 210 cm kwijt in de lengte. In een caravan met een opbouwlengte van 410 á 450 cm, en heel veel mensen kiezen een caravan van ongeveer die lengte, ben je dus al ongeveer de helft van de ruimte kwijt aan het bed. Voor veel mensen is dat haast onacceptabel veel. Hierdoor is er bijna geen ruimte voor een toilet/doucheruimte en een zitje. Vandaar dat dit door de meeste caravanfabrikanten pas aangeboden wordt bij een opbouw van 450 cm of meer. Hoe je het wendt of keert, het blijft optisch veel ruimte uit je caravan wegnemen. Daar staat dan wel een ander groot voordeel tegenover, en dat is dat je niet over je partner hoeft te klimmen om in/uit je bed te kimmen. Je kan aan het eind van het bed opstaan tenzij aan beide kanten van het bed ruimte is "om te schuifelen". Dat is dan wel erg luxe. Uiteraard neemt dan de breedte van de caravan weer automatisch toe.

Compromissen

Je ziet het, net zoals vrijwel bij alle dingen moet je ook bij de aanschaf van een caravan keuzes en compromissen maken. Het belangrijkste is dat je nu weet waar je tussen kan kiezen en wat de voor- en nadelen zijn.

Geamputeerd bed

Sommige caravans hebben een tweepersoonsbed "met schuin verlopend voeteneind". Dit is gedaan om wat meer loopruimte te creëren zodat dan naast het bed (in de lengte) meestal de toilet-/doucheruimte is gesitueerd. Het nadeel hiervan is dat van één van de twee de benen uit bed zullen steken. Denk heel goed na, en ga vooral een lange tijd proefliggen, voordat je een caravan koopt met zo'n bed.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >caravan