Is een douche in een caravan bruikbaar?

Op de foto's in een caravanbrochure ziet de doucheruimte er prachtig uit. Maar is dat ook zo? Wordt de douche door caravanbezitters veel gebruikt? Of juist niet? Welke nadelen kleven aan een douche in de caravan?

douche caravan is wel heel erg klein
Verkoper: en hier mevrouw is uw douche!
Mevrouw: uhh.. douche? Ik zie links een toilet, rechts een wastafel en aha! daar tussen... daar waar je met je voeten op staat als je in de spiegel kijkt... dat is van kunststof en heeft een afvoerputje dat moet dus de douchebak zijn! Maar daarmee is deze ruimte toch nog niet bruikbaar als douche? Ik kan nauwelijks mijn derrière keren en na het douchen ben ik eerst een half uur bezig alles droog te maken...

Bruikbaar of voor de show?

Of de douche in de caravan daadwerkelijk gebruikt kan worden ligt aan de uitvoering van de caravan. Bij goedkope caravans is hier duidelijk op bezuinigd en hoor je pas achteraf, als je er over klaagt: "Maar mevrouw, deze douche is niet om in te douchen. Je kan wellicht met beleid nog net je benen wassen maar eigenlijk zit de douche er meer in voor de show". Tja, dat zeggen ze pas achteraf.

Maar ook bij duurdere caravans is het niet echt je van dat. Ga eens staan in de douche van de caravan die je op het oog hebt. Stel jezelf de vraag, kan ik met fatsoen hierin douchen? Is de ruimte daarvoor wel geschikt en groot genoeg? Wat wordt allemaal nat? En is dat erg? Volg eens denkbeeldig de waterdruppeltjes die langs de wand naar beneden lopen. Komt dat water op plaatsen waar je dat niet wilt hebben? Komt het water wel in de douchebak? Of precies tussen de wand en de douchebak? Kijk vooral ook naar de douchedeur. Als de waterdruppeltjes van de douchedeur aflopen, komt dat water dan in de douchebak of - het zal toch niet - op de grond van je caravan terecht?

Waar komt het water vandaan?

Hou je van douchen en ben je niet tevreden met een miezerig straaltje? Dan word je niet gelukkig van de douche in de caravan. Als je van een flinke straal houdt vergt dat zo'n tien liter water per minuut. Dit betekent dat je bijvoorbeeld al na zo'n zeven minuten douchen 7 x 10 = 70 liter water verbruikt. Alleen als je caravan direct is aangesloten op een waterleiding is deze hoeveelheid realiseerbaar. Heb je maar een jerrycan met water dan heb maximaal 20 liter water tot je beschikking. Dat is dus goed voor drie minuten douchen. Bovendien is 20 liter water erg zwaar om te tillen en moet je het water dat je naar je caravan brengt ook weer in een vuilwaterjerrycan terugbrengen. De vraag is of je wel zoveel water heen en weer wilt slepen?

Hoe wordt het water verwarmd?

In een jerrycan zit koud water. Wil je een warme douche dan zal het water door een elektrische boiler verwarmd moeten worden. De inhoud van de boiler in je caravan is meestal maar vijf liter. Deze hoeveelheid water is heel snel verbruikt en het duurt zeer lang voordat het water in een dergelijke boiler weer op temperatuur is (minimaal 20 minuten maar meestal veel langer). De reden hiervan is dat het verwarmingselement in de boiler van je caravan maar 500 Watt is. Als deze krachtiger zou zijn dan is de boiler op de meeste campings niet bruikbaar omdat de meeste campings maar 4 Ampère leveren. Bij gebruik van een grotere boiler zal de zekering doorslaan. Ter illustratie, de geiser of cv-combiketel thuis heeft standaard zo rond de 24000 Watt vermogen (we maken geen fout, het zijn echt drie nullen). Dat is dus haast 50 keer meer "verwarmende energie". Wat nou lekker warm douchen?

Douchen doe je (meestal) niet in de caravan

Als je het voorgaande hebt gelezen, voel je het al aankomen. De douche in de caravan zit er meer voor de sier of voor een heel kort afspoelbeurtje maar is zeker geen volwaardige douche. Staar je dus niet blind op de douche, maar concentreer je eerder op het chemisch toilet in deze doucheruimte want dat zal je wel gebruiken. Niet voor niets wordt in brochures van caravans maar weinig aandacht geschonken aan de douche. Bovendien zijn in de doucheruimte ook nog heel veel houten onderdelen aanwezig. Meestal bestaan deze uit spaanplaat overdekt met een dun kunststof laagje. Je kunt je afvragen of hout en water een goede combinatie is.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >caravan