Split airconditioning met of zonder warmtepomp
Een split airconditioning bestaat uit twee delen. Een binnendeel, indoor unit en een buitendeel de outdoorunit. De airco is dus als het ware gesplitst, vandaar de naam "split airco". Dit type airco koelt het beste en heeft het hoogste rendement (goedkoper in verbruik). Dit komt omdat geen warme lucht van buiten gezogen wordt die ook nog gekoeld moet worden. Koude lucht blijft dus binnen, de warmte buiten. Een split-airco is ook stil. De grootste herriemaker, hoewel dit best meevalt, staat/hangt buiten. De binnenunit maakt tegenwoordig weinig geluid. Bij dit type airco wordt de warmte verplaatst van binnen naar buiten (of andersom - zie inverter) met een koelvloeistof. De binnenunit hangt meestal hoog aan de muur en is met twee koelvloeistofleidingen gekoppeld aan de buiteneenheid. Naar die buiteneenheid loopt teven nog een elektriciteitskabel en vanuit de binneneenheid gaat ook nog een condenswaterleiding naar buiten. In de ruimte waar de airco hangt moet dus een gat door de muur gemaakt worden met een diameter van zo'n 8 cm. De airco vereist tevens een 230 Volt aansluiting wandcontactdoos met randaarde.
Voor- en nadelen
- Stilste type airco uitvoering.
- Hoogste rendement.
- Kan ook als verwarming dienen.
- Stil is relatief, een airco maakt altijd geluid. De buiteneenheid geeft een lage brom.
- Geen luchtverversing, de binnenlucht wordt alleen maar gekoeld.
- Een airco is een luxe die behoorlijk wat elektriciteit kost, een raam openzetten is het goedkoopst maar vaak onvoldoende.
- Montage is vrij definitief. Verplaatsen is wel mogelijk maar kost veel geld en laat lelijke bevestigingsplekken op de muur achter.
- Lucht wordt behoorlijk droog, niet zo prettig voor ogen en luchtwegen.
Bekende merken
Carrier, Daikin, Delonghi, LG, Mitsubishi, Sharp.
Welke vragen heb ik?
- Hoeveel geluid maakt de binnenunit op de laagste stand?
- Hoeveel meter kan de buiten en binneneenheid van elkaar gescheiden zijn?
- Hoe ga je (buiten) het condenswater afvoeren?
- Wil je de airco in de winter ook als verwarming gebruiken?
- Hoeveel koelcapaciteit heb je nodig?
- Stel je tevens prijs op luchtzuivering door middel van filters?
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie