Monoblock / mobiele airconditioning

mobiele airco delonghi pac c110
Delonghi pac C110 mobiele airco

Lekker makkelijk. Je koopt een airco, hij is nog goedkoop ook, je neemt hem mee naar huis, je sluit hem aan en koude lucht komt uit het apparaat! Dit lijkt te mooi om waar te zijn. Hier moet een addertje onder het gras zitten. Anders had iedereen wel zo'n mobiele airco.

Voordelen en nadelen

  • Erg goedkoop.
  • Geen installatie, meteen bruikbaar na aankoop.
  • Verplaatsbaar, dus inzetbaar waar koeling nodig is.
  • Produceert erg veel geluid (veel meer dan split airco systemen).
  • Een grote "sta in de weg" als je hem niet nodig hebt.
  • De ruimte waar hij staat wordt als geheel vrijwel niet koeler.
  • Warme afvoer luchtbuis moeilijk naar buiten te brengen.
  • Zeer regelmatig het condenswaterbakje legen ander slaat hij af.

Mono of mobiele airconditioning

Mobiele monoblock airco's hebben altijd een "wasdrogerslang" die de warme lucht naar buiten moeten blazen. Het raam moet dus flink open. Een mobiele of verrijdbare airconditioning wordt een mono airco genoemd omdat de airconditioning uit één apparaat bestaat. Dit in tegenstelling tot een split of multisplit airco die altijd een buitenunit heeft en één of meerdere binnenunits.

Geluid

De compressor, die bij een split airco in de buitenunit zit, is bij een monoblock airco in de kast gezet waardoor deze binnen staat. Hierdoor maakt een mono airco veel meer herrie dan een split airco systeem. Een indicatie: een binnenunit van een split airco produceert zo'n 35 dB, van een mobiele airco is een waarde van 50 dB of meer heel normaal. Een toename van 3 dB houdt in dat het geluid twee keer zo luid wordt. Een verschil van 15 dB houdt dus een toename van geluid van zo'n 32 keer. Dit lijkt meer dan dat het "aanvoelt". Maar laten we het er op houden dat een mobiele airco een heel stuk meer lawaai maakt dan een split airconditioning.

Waarom een mono airco eigenlijk een slechte airco is

Wellicht dat je van plan bent om een mobiele mono airco te kopen. Je vindt het dan waarschijnlijk niet leuk te lezen dat een mobiele mono airco een hele slechte koeloplossing is. Je bent namelijk letterlijk aan het dweilen met de kraan open. Draai het eens om: als je in de winter een kamer wilt verwarmen zet je dan het raam open? Nee, natuurlijk niet, de warmte gaat naar buiten en de koude komt juist naar binnen. Precies het omgekeerde gebeurd in de zomer met een mono airco eenheid. De airco koelt de lucht in de ruimte waar hij staat, maar moet die warmte ergens laten. Daarvoor heeft een mono airco altijd een lucht uitlaat in de vorm van een wasdroger slang.

wat is hier mis?
wat is er mis aan dit plaatje?
Antw: Je koopt een airco om het binnen koeler te krijgen, maar het raam/de deur staat open. Hierdoor komt dus de warmte weer even hard naar binnen! Dweilen met de kraan open.
Het mono airco systeem blaast, via een vrij dikke slang, de warmte die hij heeft onttrokken in de ruimte waar hij opgesteld staat, naar buiten. Maar door het naar buiten blazen ontstaat een onderdruk in die kamer, een soort van vacuüm. De natuur wil dat altijd opheffen en zal dus deze onderdruk opheffen door lucht van buiten de kamer naar binnen te laten. Maar wacht eens, als je een airco gebruikt is het buiten juist warm en wil je niet dat de warme lucht van buiten naar binnen stroomt.

Helaas kan je hier niet aan ontkomen. De wasdrogerslang gaat via een kier van het raam naar buiten en via die kier komt haast even snel warmte weer naar binnen. Bij een mono/mobiele airco stroomt dus van alle kanten haast dezelfde hoeveelheid warme lucht dezelfde kamer in als hij er uit blaast. Het kan niet anders, dit is een natuurverschijnsel wat je niet tegen kan houden. Dat is dus dweilen met de kraan open.

Wat moet ik dan wel kopen?

Wil je een ruimte goed koelen dan moet je omzien naar een split airco. Die transporteert de warmte niet via lucht maar via een koelmiddel van binnen naar buiten. Hierdoor ontstaat geen onderdruk in de ruimte en bovendien kunnen ramen of deuren dan dicht blijven. Split airco's zijn te koop in twee versies: split airco's met een vaste opstelling of een mobiele - verplaatsbare versie. Als je op zoek bent naar een airco die je wilt verplaatsen van de ene naar de andere ruimte dan moet je deze pagina lezen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >airconditioning