Mobiele split airconditioning

mobiele airco
Mobiele split airco

Voordelen en nadelen

  • Goedkoop.
  • Geen installatie, meteen inzetbaar na koop.
  • Verplaatsbaar, dus inzetbaar waar koeling nodig is.
  • Produceert behoorlijk wat geluid. De compressor zit in dit geval niet in de buiteneenheid maar in de binneneenheid.
  • Een sta in de weg als je hem niet nodig hebt..
  • Deur of raam moet altijd een heel klein beetje open staan.
  • Slang naar buiteneenheid is vrij stug, onhandig tijdens het buigen.

Wat zijn bekende merken?

Bosch, Zibro.

mobiele airco
een slechtere keus: mobiele airco met wasdroger afvoerslang

Waarom moet de deur / het raam altijd op een kier staan?

Tussen de binnen- en buitenunit zit een slang van zo'n 5 cm breed en 1 cm hoog, waarin de koelvloeistof stroomt. Die koelvloeistof brengt de warmte naar de buitenunit en geeft gekoelde koelvloeistof weer terug voor de binnenunit. Op die manier wordt de warmte uit je kamer naar buiten getransporteerd . Je ziet de slang op de foto rechtsboven tussen de (grote) binnenunit en kleine buitenunit liggen. Meestal worden bij dit soort airco's grote haken geleverd waardoor je de buitenunit aan het raamkozijn of balkonrand kan hangen.

De koelvloeistofslang is vrij stug. Dit komt omdat er twee flexibele koperen leidingen voor de koelvloeistof, een elektriciteitskabel voor de buiteneenheid en een condenswaterafvoerslang in zitten. Meestal kan je met deze kabel 2 à 2,5 meter overbruggen tussen de binnen- en buiteneenheid. Vergis je niet in de hoeveelheid geluid dat dit type airco produceert. Het is vergelijkbaar met andere mono airco's met een wasdrogerslang. Als je voor stilte gaat is dit type airco geen optie en zou je een vaste split airco moeten kopen.

Twijfel

Als je van plan bent een mobiele/verrijdbare airco te kopen en je twijfelt tussen een mobiele airco met "wasdrogerslang" of een "split unit", twijfel dan niet en koop een "split unit". Deze koelt de ruimte veel beter en sneller en is een stuk energiezuiniger. Helaas is dit type airco veel duurder dan een mono airco en dat zal vele er toe bewegen om de veel slechtere mobiele airco met "wasdrogerslang" te kopen. De meeste mensen zullen daar uiteindelijk ontevreden mee zijn.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >airconditioning