Airconditioning voor caravan of camper

waeco camper caravan airco
Waeco model CA1000

Steeds meer caravans en campers worden uitgerust met een airconditioning. De caravans en campers worden steeds luxer, de zomers lijken steeds warmer, dus wordt gezocht naar verkoeling.

Voor- en nadelen

  • Heerlijke verkoeling.
  • De caravan of camper wordt iets zwaarder waardoor je dus iets minder kan meenemen (vanwege het maximale laadgewicht).
  • Je raakt (meestal) een dakraam kwijt en dat scheelt licht.
  • Sommige maken (buiten) wat geluid/lawaai, dat stelt niet iedere buur op prijs.
  • Op sommige campings is de maximale stroom beperkt en dan kan de airco niet samen met andere apparaten (zoals een koffiezetter of waterkoker) aanstaan.

Wat zijn bekende merken?

Dometic Blizzard, Truma Aventa, Waeco.

dometic 1600 plus airco voor caravan of camper
Dometic 1600 plus

Installatie

Dit type airco past normaal gesproken in een dakraam van 40x40 cm. Mocht je geen dakraam hebben of niet willen opofferen aan de airco dan wordt voor een gering bedrag door de installateur van de airco een extra opening in het dak gemaakt. De airco werkt alleen op 230 Volt en heeft afhankelijk van het vermogen minimaal 3 Ampère nodig (690 Watt). Valt de elektriciteit uit dan kan je niet overschakelen op 12 Volt of gas zoals bij de meeste caravan-koelkasten.

Waar moet je op letten?

  • Hoeveel ampère vraagt de airco? Als je onder de 4 Ampère blijft, zal dit bij vrijwel geen enkele campings een probleem zijn.
  • Heeft de airco één uitblaaskant of meerdere? Met één uitblaasmond zal de caravan of camper niet egaal gekoeld worden.
  • Wat is de wanddikte die overbrugd kan worden?

Goedkoop Chinees alternatief

Van dit type airco wordt ook een goedkoop Chinees alternatief aangeboden die in Nederland verkocht wordt onder de naam Klimaco. Natuurlijk is deze een stuk goedkoper maar menig eigenaar is achteraf teleurgesteld over de aankoop. Deze airco koelt minder goed, maakt meer herrie en heeft maar één uitblaasopening in plaats van twee of vier waardoor de caravan of camper minder goed egaal gekoeld wordt. Goedkoop blijkt vaak duurkoop.

eurom mobiele airco
Eurom AC 2750 split airco

Alternatief split aircosysteem zonder permanente bevestiging

Voor wie niet een airconditioning wil laten installeren vanwege het permanente karakter (laten installeren is echt geen optie), bestaat er een alternatief. Dit is een split unit. De binnenunit zet je op de tafel of grond, de buitenunit hang je aan het raam met haken. Ook deze airco is niet fluisterstil; binnen 50 dB(A) en buiten maximaal 58 dB(A). Alle caravan- en camper- airco's zijn niet erg stil. Deze airco vraagt maar 420 Watt dus minder dan 2 Ampère. Dat zal dus op iedere camping geen enkel probleem opleveren. Het totale gewicht is 20 kg en is verdeeld over de twee units: 6,8 kg en 12,9 kg. De lengte van de kabels/leidingen tussen de binnen- en buitenunit is 1 meter. Maximaal 58 dB(A) geluidsdruk buitenunit. Binnenunit: 50 dB(A).


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >airconditioning