Koophulp airconditioning; welke typen zijn te koop, waar moet ik op letten?

carrier airco binnen unit
binneneenheid split airco (Carrier 42 XPP)

Je bent waarschijnlijk airco's aan het vergelijken en je zoekt een overzicht van verschillende airco typen. Je vraagt je af welke airco voor jouw situatie de beste is. Een mobiele / mono airco, een mobiele split airco, een vast opgestelde split airco of een multisplit airco? De voordelen en nadelen hebben we per type op een rij gezet. We gaan ook in op de vraag of een airconditioning veel energie verbruikt of juist zuinig is en gaan we in op de mogelijkheid dat een airco als verwarming kan werken. We leggen moeilijke termen uit zodat je gelijk weet wat het voordeel van een inverter en warmtepomp is. Daardoor kan je een betere keuze maken voordat je een airconditioning koopt.

Airco als energiezuinige verwarming?

Lees meer over airco's die als verwarming gebruikt kunnen worden. Lees in dit artikel hoe het komt dat een airco als energiezuinige verwarming gebruikt kan worden en waarom de COP-waarde zo enorm belangrijk is in de keuze van het type airco?

Airconditioningstypen

Moeilijke termen

Wat zijn de bekende merken airco's?

Carrier, Daikin, Delonghi, LG, Mitsubishi, Sharp.

Wat zijn de meest opvallende verschillen?

  • Geluidsproductie: hoe stil is de airco?
  • Hoe zuinig is de airco / energieverbruik / het hebben van invertertechnologie.
  • Kan de airco ook als verwarming in de winter werken (warmtepomp)?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een airco?

  • Hoeveel geluid maakt de binnenunit op de laagste stand?
  • Hoeveel meter kan de buiten en binnenunit van elkaar gescheiden zijn?
  • Hoe ga ik (buiten) het condenswater afvoeren?
  • Wil ik de airco in de winter ook als verwarming gebruiken?
  • Hoeveel koelcapaciteit heb ik nodig?
  • Stel ik tevens prijs op luchtzuivering door middel van filters?
  • Let op het energielabel. Een label A is natuurlijk erg aantrekkelijk voor je portemonnee en het milieu.
  • Overweeg om een airco te kopen met inverter waardoor de airco in de winter kan werken als verwarming.
  • Verreweg de beste manier van koelen is een "split eenheid" airco te kopen. Een koeleenheid binnen die via een koelleiding verbonden is met de buiteneenheid.

Airconditioning tips

Twee airco's voor de prijs van één

Wanneer je huis meerdere verdiepingen heeft en je hebt op de eerste verdieping een airco laten installeren maar niet in de woonkamer, dan kan je de airco op de eerste verdieping gebruiken als een "top koeling" voor je woonkamer. Zet de airco op de eerste verdieping aan, waarna uiteindelijk de koude en droge lucht via de trap naar beneden gaan, want koude lucht is zwaarder. Je moet natuurlijk wel de kamerdeur op de eerste verdieping en begane grond wagenwijd open zetten en een half uurtje geduld hebben. In de tropische dagen van augustus stond iedereen versteld hoe heerlijk koel het beneden was, terwijl de airco op de eerste verdieping op de laagste stand stond. Dit trucje gaat natuurlijk ook op, zij het iets minder goed wanneer je huis gelijkvloers is. Zet de airco in de ene ruimte aan en zet de deur wagenwijd open. Zet tevens de deur van de andere kamer wagenwijd open.

Voor beide situaties moet je alle andere kamers de hal, toilet e.d. dichtlaten. Zet de mechanische ventilatie op de laagste stand (want die zuigt warme lucht van buiten naar binnen) en houdt de ventilatieroosters tijdens deze koelperiode dicht.

Je zal merken dat het in de andere kamer aangenamer wordt. Denk niet dat het ijskoud wordt, maar het zal veel aangenamer geworden omdat de lucht koeler wordt maar vooral veel droger waardoor het niet meer klam aanvoelt, en dat is de grootste winst van iedere airconditioning.

Extra energiebesparing

Een airconditioning die uit staat blijkt toch energie te verbruiken. In verhouding tot de "aan stand" is het heel erg weinig, maar omdat deze hoeveelheid energie het hele jaar uit het elektriciteitsnet wordt getrokken is het bij elkaar toch heel veel. Ga er van uit dat voor een gemiddeld huisgezin in Nederland zo'n 5% bespaard kan worden als je de airco helemaal uit zet. Daarmee bedoelen we dus dat de 230 Volt steker uit het stopcontact gehaald moet worden. Op de afstand bediening uit zetten is niet voldoende, dan blijft hij op de spaarstand staan.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >airconditioning