Thermosifon zonnecollectors en zonneboilers

thermosifon zonneboiler systeem
Bij een thermosifon zonneboilersysteem ligt de boiler altijd boven de zonnecollector

Bij een Thermosifon systeem bevindt de bolier zich altijd hoger / boven de collector en wordt de warmte niet met een pomp maar door convectie getransporteerd. Niet alleen heel eenvoudig maar ook energiezuinig en door het ontbreken van draaiende delen is geen sprake van slijtage.

Bij een thermosifon zonneboilersysteem wordt de warmte die de zonnecollector verzamelt door middel van convectie getransporteerd naar de zonneboiler. Convectie is het natuurlijke proces dat een vloeistof die warm wordt stijgt en (dezelfde) koelere vloeistof laat dalen. De warmte verplaatst zich dus automatisch van zonnecollector naar de het warmwater opvangvat, de zonneboiler.

Omdat de warmte stijgt moet de zonneboiler zich altijd boven de zonnecollector bevinden. Het grote voordeel van dit systeem dat is geen bewegende delen gebruikt worden zoals een elektrische pomp. Hierdoor zal de levensduur van dit systeem flink stijgen. Dit systeem heeft wel een nadeel en dat is dat het water kan bevriezen. Daardoor moeten voorzieningen worden getroffen om dit te voorkomen.

Meestal wordt glycol aan het water in de zonnecollector toegevoegd. Deze thermosifon systemen zie je in Nederland vrijwel niet. Dit komt mede doordat deze iets minder efficiënt zijn en wij al niet zo veel zonne-instraling krijgen. Maar in gebieden rond de Middellandse zee, waar de zonne-instraling veel hoger is speelt dit aspect niet zo. Vandaar dat je ze daar enorm veel ziet. De thermosifon systemen zie je met traditionele zonnecollectors als ook met vacuümbuizen.

zonnecollector vacuümbuis
thermosifon zonneboilersysteem met vacuümbuizen

Voordelen

  • Geen ruimte verlies in het huis door een ruimte innemende boiler.
  • Relatief simpele installatie.
  • Duurzaam, geen bewegende onderdelen als een waterpomp.
  • Geen extra elektriciteitskosten vanwege ontbrekende waterpomp.

Nadelen

  • Leiding van boiler tot gebruiker is langer (moet van dak af komen) waardoor het totale rendement iets daalt.
  • Belasting (gewicht) op het dak is behoorlijk groot omdat de dakconstructie niet alleen de collector maar ook de boiler moet kunnen dragen. Maar zal op de meeste daken geen probleem opleveren.
  • Vanwege het gebruik van glycol als wartmetransportmiddel moet de boiler uitgevoerd zijn met twee scheidingswanden om uit te sluiten dat glycol mogelijk in het drinkwater komt (glycol, scheiding, tussen-water, scheiding, drinkwater), hierdoor wordt de boiler wat duurder en iets groter.
  • Een boiler op je dak is niet zo'n mooi gezicht.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >zonneboilers