Stofzuiger robots

Dit lijkt het ideale stofzuigertype, je zet hem aan en de robot zuigt het hele huis. Je hebt er geen omkijken meer naar. Helaas is dat nog niet waar, maar de robotstofzuiger benadert het aardig. De robotstofzuiger bestaat uit twee delen: het basisstation en de robotstofzuiger. Bij her basisstation kan de robot zichzelf opladen. Dat houdt in dat het basisstation in de buurt van een stopcontact moet staan en dat hij de hele dag "aan" staat. Je geeft hem met een druk op de knop het commando om te gaan zuigen en daarna zoemt hij je kamer rond. Het gaat niet heel erg snel, maar wat geeft het? Je hoeft het zelf niet te doen.

Roomba en Karcher

Op dit moment zijn er twee belangrijke leveranciers van stofzuigerrobots: Roomba en Karcher. Roomba is de simpelste en goedkoopste van de twee.

Roomba

Het feit dat de Roomba een stofopvangbakje heeft, wat je regelmatig moet legen, geeft dus al aan dat deze robot niet vergeleken kan worden met een stofzuiger die een zeer krachtige zuigmotor heeft en vele filters. Desondanks zal deze robot het zichtbare vuil opzuigen, maar de meest fijnste deeltjes zoals de uitwerpselen van stofmijt blijft natuurlijk liggen. Af en toe eens flink zuigen met een "echte" stofzuiger zal het huis ontdoen van de laatste kleinste onzichtbare stofdeeltjes. Daarnaast is zeer hoogpolig tapijt of laminaat/parket met groeven een probleem. De stofzuigermotor heeft veel te weinig vermogen om "diep" te zuigen.

Virtuele muur

Bij de Roomba wordt bij bepaalde modellen een virtuele muur geleverd. Want, de Roomba heeft een zeer grote moeite met snoeren. Daar houdt hij niet van. Hier biedt de "virtuele muur" een oplossing. Dit is een klein kastje wat je neerzet en die de Roomba herkend als een (zeer brede) muur en zal niet die denkbeeldige lijn passeren. Feitelijk zendt de virtuele muur een onzichtbare straal uit die de Roomba detecteert ervaart als een muur. Zou houdt je hem weg van je snoeren of bijvoorbeeld de honden/katten voederbak. De virtuele muur is ook handig om fragiele (lichte) vazen op de vloer niet om te stoten.

De Roomba is niet gebouwd als een tank. Bij het verwijderen van stofpluimen moet je een beetje voorzichtig te werk gaan. Verwacht van deze robots geen super intelligent apparaat. Het zuigen van de vloer gaat willekeurig en werkt op het "bots en draai" principe. Vele plekken worden dus vele malen bezocht en sommige plekken komt de robot nooit.

voordelen nadelen
Stofzuiger aanzetten en vergeten, de robot houdt het schoon (iets te ideaal beeld maar benadert het goed) Niet zo veel zuigkracht
Maakt weinig lawaai Beperkte stofvoorraad, dus vaker legen (sommige typen kunnen dit zelf in het basisstation)
Daardoor minder herrie Kleine hoekjes moet je zelf doen
Ideaal voor dierenbezitters (haren) Doet niet de trap
  Meer geschikt voor gladde vloeren zoals parket en zijl
  Prijzig
  Je moet zelf regelmatig de pluizen voorzichtig verwijderen uit de robot. Dat gaat het handigst met een... normale stofzuiger




Kärcher

Kärcher levert een stofzuigerrobot in een hele andere prijsklasse maar biedt daarvoor wel een flink aantal extra's. Het meest in het oogspringende voordelen zijn: heeft geen problemen met snoeren en het basisstation zuigt de stofcontainer van de robot zelf leeg. Natuurlijk zal je wel eens in de zoveel tijd de stofzak van het basisstation moeten legen.




Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >stofzuiger