Speciale waarschuwingen bij het gebruik van een omvormer

mechanische tl starter
mechanische tl starter

Wanneer je gebruik gaat maken van een omvormer, dan is het goed om de aandachtspunten in dit artikel tot je te nemen. Je kan niet zomaal alles doen met een omvormer...

Pas op met TL-verlichting in combinatie met 220V omvormers

Van tl-verlichting is bekend dat, indien je deze aansluit op wat kleinere inverters, die dus niet zo grote stromen kunnen leveren, kapot kunnen maken. De boosdoener in deze is de "starter". Dat kleine ronde, vaak witte, kokertje die in vrijwel iedere 220V tl-balk zit. Tijdens het "starten" zorgen deze starters dat samen met het voorschakelapparaat (dat onzichtbaar in het tl-armatuur zit) een zeer hoge spanning wordt gemaakt van wel haast 1000 Volt. Dit is nodig om de tl-balk "te ontsteken" want bij 220V gaat hij niet vanzelf aan. Door heel even zo'n hoge spanning op de buis te zetten wordt het gas in de buis geïoniseerd en kan de tl-buis bij 220V werken. Die hoge spanning komt ook bij de omvormer terecht en die zal vroeg of laat defect raken.

Drie mogelijke oplossingen: gebruik geen tl verlichting maar bijvoorbeeld spaarlampen (niet de heel ouderwetse die knipperend aangaan want die hebben hetzelfde probleem als een tl-balk) beter nog, gebruik led lampen omdat die nog zuiniger zijn, of gebruik een hoogfrequent elektronische starter.

Zoals de S10E (enkele tl-buis) of S2E (dubbele tl-buis) van Philips maar andere fabrikanten leveren ook elektronische starters. Deze hoogfrequent elektronische starters zijn herkenbaar doordat de tl balk niet meer knippert maar in een keer (maar wel pas na ongeveer twee seconde) aangaat. Deze starters kosten wel ongeveer vijf euro maar de tl-buis gaat veel langer mee, je verdient ze dus dubbel en dwars terug. Daarnaast, en daar ging het hier om, je omvormer raakt niet defect door het gebruik van een tl-balk.

sigarettenaansteker aansluiting
12 Volt sigarettenaansteker aansluiting in de auto

Gebruik van 12V naar 220V omvormer op sigarettenaansteker in auto

De hoeveelheid vermogen/energie die je uit een sigaretten/sigaren aanstekeraansluiting van een auto kan halen is erg beperkt. Hou rekening met, afhankelijk van het model auto, 6 tot 10 Ampère. Dit houdt in dat de omvormer die je op zo'n sigarettenaansteker aansluit nooit meer vermogen mag hebben dan zo'n 6x12=72 Watt tot 10x12=120 Watt. Ja dat is weinig. Daar kan je een laptop mee voeden of een dvd speler of een kleine lcd televisie. Maar meer ook niet. Wil je meer vermogen hebben dan moet je de omvormer direct aansluiten (altijd via een zekering!) op de auto-accu. Het maximale vermogen wordt dan bepaald door de capaciteit van de accu. Ga nooit de zekering van de sigarettenaansteker in de auto verzwaren met een zekering van bijv. 20A of meer. De bekabeling in de auto is daar niet op berekend, zal smelten en in het ergste geval zal brand ontstaan.

Zet de omvormer uit

Wanneer je een omvormer voor een paar uur niet gebruikt, zet hem dan uit. Ook al heb je geen 220V apparaten op de omvormer aangesloten, de omvormer zal ondanks dat hij "niets staat te doen" toch energie uit je accu vragen. Heel langzaam (bij de goedkopere omvormers "wat minder langzaam") maar wel gestaag wordt je accu ontladen. Dit komt door de zogenaamde "stilstandverliezen". Tijdens de aankoop van een omvormer moet je eens letten op dit stilstandverbruik. Hoe lager hoe beter. Omvormers hebben onderlink grote verschillen op het gebied van deze stilstandverliezen (soms noemt men het "ruststroom").


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >12v naar 220v omvormers