KPN Digitenne ontvanger
Digitenne ontvanger (Rebox RE-2100T) van KPN, de smalle hoge doos rechts in de antenne

Test Digitenne basis ontvanger van KPN (Rebox tv-ontvanger model RE-2100T)

De Digitenne ontvanger van KPN kan je bij de meeste winkels kopen waar ook tv's te koop zijn. Op het internet worden ze ook aangeboden. Wij kochten de Digitenne ontvanger die verpakt zit in de bekende groene doos van KPN. De doos vermeld "Digitenne Basis Ontvanger" tevens zie je er op staan "9,66 / mnd" en "€ 70,16 retour na activatie". Zoals je hieronder zal lezen kan je er voor kiezen om "gratis" naar de publieke zenders te kijken of na het afsluiten van een abonnement met KPN ook de commerciële zenders te bekijken als RTL4, SBS, Discovery channel etc.

LETOP

Dit artikel is geschreven op basis van het Digitenne netwerk dat functioneerde tot 2019. Inmiddels is dit netwerk veranderd en zijn andere Digitenne ontvangers noodzakelijk en is de hier beschreven ontvanger niet bruikbaar meer.

Samenvatting / beoordeling

Redelijk snel zappen, eenvoudige installatie en een goede beeldkwaliteit zonder sneeuw. Al met al een goed alternatief voor analoge kabeltelevisie. Daarnaast, Digitenne is goedkoper dan een abonnement op de analoge kabel televisie. De beeldkwaliteit van Digitenne is gelijk aan de analoge tv kwaliteit. Let op: Digitenne zend niet uit in HD beeldkwaliteit en is dus niet vergelijkbaar en geen vervanger voor digitale HD tv signalen die je via bijvoorbeeld UPC of Ziggo kan ontvangen.

Gratis of een abonnement?

De Digitenne ontvanger kan je op twee manier gebruiken, zonder abonnement, dus je betaald eenmalig de aanschafkosten in de winkel en je hebt daarna geen kosten meer. Of je neemt een abonnement op Digitenne, je betaald dan iets minder dan 10 euro per maand aan KPN. Het verschil is het aantal te ontvangen radio en tv zenders. Zonder abonnement ontvang je alleen de "free to air" kanalen. Dat zijn dus de publieke omroepen en regionale zenders. Met een abonnement krijg je ook de commerciële zenders te horen (radio) en te zien (tv). Aardig: je krijgt van KPN de aanschafkosten terug van de Digitenne ontvanger als je een abonnement neemt.

Digitenne installatie is eenvoudig

We vonden de installatie super eenvoudig. De afstandsbediening is lekker klein en ligt goed in de hand, mogelijk dat oudere mensen het iets te kleine toetsjes vinden. Het energieverbruik van de Digitenne ontvanger is zeer gering, maar 8,5 Watt. Dat is in vergelijking met menig kabelontvanger/decoder een mooie prestatie. Jammer dat het stand-by energieverbruik net wat hoog uitvalt. Dit is 3,5 Watt. Dat is feitelijk heel weinig maar gezien de nieuwe Europese wetgeving voor nieuwe apparatuur die een stand-by stand heeft zou dit maximaal 1 Watt of lager moeten zijn. Wat we erg op prijs stelden is dat de RE-2100T over een echte "aan/uit" schakelaar beschikt achterop de ontvanger. Met deze schakelaar wordt "echt" de spanning van het apparaat gehaald en verbruikt het apparaat totaal geen stroom meer. Handig voor de vakantietijd.

Snel zappen

Het zappen van de Digitenne ontvanger gaat redelijk snel, het duurt ongeveer één seconde om van het ene naar het andere kanaal om te schakelen. Dat gaat dus net een tikje langzamer dan bij analoge televisie maar duidelijk sneller dan bij digitale ontvangst van bijvoorbeeld UPC of Ziggo.

Beeldkwaliteit

De ontvangst in de stedelijke omgeving waarin wij de RE-2100T Digitenne ontvanger getest hebben is uitmuntend. We hebben geen storingen in de vorm van "blokjes" in het beeld gezien. De kwaliteit is gelijk aan de beeldkwaliteit zoals je dit van analoge televisie gewend bent. Digitenne is dus een heel goed alternatief voor een analoge kabelaansluiting maar is dit niet voor een digitale HD kabelaansluiting. Digitenne zend namelijk niet uit in HD kwaliteit. Wat meteen opvalt is dat het tv beeld geen "sneeuw" vertoond zoals je dat altijd wel in min of meerdere mate hebt bij een analoge tv kabelaansluiting.

Hoewel je een geoefend oog nodig hebt, en weet waar je naar moet kijken, menigeen zal dus geen verschil zien, maar er zit een heel subtiel verschil in de beeldkwaliteit tussen de analoge kabel en Digitenne. De kabeltelevisie heeft last van een beetje sneeuw maar heeft iets meer detail, het beeld van Digitenne is geheel zonder sneeuw maar het detail is net iets minder. Dit kan je zien aan bijvoorbeeld de huid waar pukkeltjes net wat minder goed zichtbaar zijn of aan iemands haar. Na lang kijken weten we nog steeds geen beslissing te nemen wat we nu het meest op prijs stellen, het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Opvallend was de opmerking van een bezoeker die het verschil zag toen we constant aan het omschakelen waren tussen analoge kabeltelevisie en het Digitenne beeld om de verschillen te zien: "het Digitenne beeld is een stuk mooier omdat er geen sneeuw in zit". We vermoeden dat de meeste Digitenne kijkers dit ook zo ervaren.

Signaalsterkte - is een buitenantenne noodzakelijk?

Bij ons, in het stedelijke gebied, was de ontvangstkwaliteit grandioos en hadden we enorm veel antennesignaal. Dit kan je zien door op de afstandsbediening op het knopje "ANT" te drukken. Met een balk wordt de signaalsterkte weergegeven. Wat we ook met de antenne deden of waar we hem ook plaatsten, de ontvangst was zeer goed tot zelfs haast 95%. Maar in sommige "buitengebieden" is de signaalsterkte minder hebben we gelezen. Daarbij zal in minder dichtbevolkte gebieden het gebruik van een buitenantenne soms noodzakelijk zijn. Denk dan niet aan zo'n ouderwetse antenne aan je schoorsteen maar aan een klein doosje aan de buitenmuur. Je moet wel een dun kabeltje naar binnen zien te werken. Daarbij is een gaatje boren noodzakelijk. Boor dan altijd van binnen naar buiten en schuin omlaag. Zo kan nooit water naar binnen lekken. Daarnaast weet je precies waar het gat "binnen" zit, want daar ben je begonnen met boren. Overigens, de geleverde antenne in de modernste versie van de Digitenne ontvanger kan ook buiten gebruikt worden.

KPN Digitenne buitenantenne
Digitenne antenne aan buitenmuur bevestigd voor nog betere ontvangst

Bij KPN kan je een speciaal montage setje kopen om hem aan de muur te monteren. Zorg dat bij buitenmontage van de antenne de kabelaansluiting goed is aangedraaid. In de steker bevindt zich namelijk een rubber ringetje die het vocht moet tegenhouden. Zoek eerst, voordat je gaten in je muur gaat boren, de meest gunstigste plaats uit voor je buitenantenne. Maak daarbij gebruik van de "ANT" knop op je afstandsbediening. Wellicht is de muur vlak bij je tv niet de meest gunstigste plek om hem te monteren. Mocht je zelf willen gaan knutselen, onderop de antenne zit een M8 schroefdraad waarmee je hem aan een beugel kan bevestigen. De verlengkabel van vijf meter heeft, uiteraard, ook een negatieve invloed op de signaalsterkte. Dat is logisch, iedere kabel geeft een signaalverlies. Wanneer je de verlengkabel niet nodig hebt moet je hem dus ook niet gebruiken. Maar de sterkere signaalsterkte door een betere antennepositie zal het verlies van de extra kabel ruimschoots goedmaken.

Overigens, de antenne is een zogenaamde "actieve antenne". Dit houdt in dat in het doosje een antenne zit een een antenneversterker. De energie voor deze antenneversterker krijgt hij uit de Digitenne ontvanger en wordt door het antenne aansluitkabeltje gevoerd. Achterop de antenne net boven de antenne aansluiting zie je een klein blauw ledje wat aangeeft dat de antenne energie (spanning) krijgt vanuit de Digitenne ontvanger. Wanneer je het blauwe ledje niet ziet branden dan heb je het 5 volt antennespanning uitgeschakeld. Dit kan je in het menu weer inschakelen. Druk op de afstandsbediening op "menu", blader met de pijltjes toetsen naar "Installatie", selecteer "Zenders zoeken", nu zie je op de tweede regel "5V antennespanning" staan en daarachter "aan" of "uit". Wijzig deze eventueel waardoor hij op "aan" komt te staan.

Teletekst

Het voordeel van de Digitenne ontvanger is dat telext in het geheugen beschikbaar is. Daardoor kan je door teletekst bladeren zonder te wachten. Wat we jammer vinden is dat de weergave van de teletekstpagina's niet super is. Dit blijkt afhankelijk te zijn van de kleuren. Witte letters zien er goed uit, maar groen en rood staat "te trillen". De bekende ondertiteling via pagina 888 werkt overigens uitstekend.

Elektronische programmagids

Een extra ten opzichte van analoge kabeltelevisie is de elektronische programma gids. Je ziet per zender wat er nu uitgezonden wordt en wat er gaat komen. Dat niet alleen voor vandaag maar voor de komende week. Ook een overzicht van alle zenders is in de elektronische programmagids beschikbaar.

Digitenne afstandbediening

Afstandbediening

De afstandsbediening die geleverd wordt bij de Digitenne ontvanger is een handzaam kleine afstandsbediening. Deze neemt de taak over van je normale tv-afstandbediening. Met deze nieuwe afstandsbediening kies je dus niet alleen voor de zender maar kan je ook de geluidssterkte instellen. De afstandsbediening van je tv zal je dus vrijwel niet meer gebruiken.

Radio

De Digitenne ontvanger kan niet alleen tv beelden doorgeven maar je bent ook in staat via de televisie naar de radio te luisteren. Daarbij moet wel de tv aan blijven staan. Dat is dus niet zo handig, maar het is mogelijk. Het overschakelen tussen tv kijken en radio luisteren gebeurd door een knopje op de afstandsbediening.

Programma opnemen op videorecorder vanuit Digitenne ontvanger

Via een tweede scartaansluiting op de Digitenne ontvanger kan je een videorecorder of hard disc recorder aansluiten. Het kanaal waar je naar kijkt kan dan opgenomen worden. Wat je vroeger gewend was, kijken naar Nederland 1 en Nederland 2 opnemen kan hier niet. Dit komt omdat de ontvanger in de videorecorder nu niet gebruikt wordt maar gebruik maakt van het signaal van de Digitenne ontvanger.

Tweede en derde toestel in huis

Bij analoge kabeltelevisie kan je een onbeperkt aantal tv's aansluiten. Bij Digitenne moet iedere tv zijn eigen Digitenne ontvanger hebben. Voor iedere extra ontvanger betaal je ongeveer 4 euro per maand extra (de ontvanger krijg je in bruikleen van KPN). Maximaal kan je drie Digitenne ontvanger op een adres gebruiken. Wanneer je nog meer tv's wil voorzien van een Digitenne ontvanger dan zal je extra moeten betalen. Neem dan contact op met KPN.

Digitenne Smartcard activeren

Bij de Digitenne ontvanger wordt een Smartcard geleverd. Een soort betaalpas met een chip er op. Deze hoef je alleen maar te gebruiken als je naar de commerciële omroepen wil kijken/luisteren en dus een abonnement neemt bij KPN. In dat geval steek je, achter het klepje aan de voorkant rechts, de Smartcard in de Digitenne ontvanger, bel je met 0800-0402 en laat je de Smartcard activeren. Je moet dan wel de ontvanger een tijdje op Nederland 1 laten staan. Men adviseert 10 minuten. Via de tv signalen van Nederland 1 wordt namelijk vanuit KPN een code verstuurd waardoor jouw Smartcard geactiveerd wordt. Daarna kan je ook de commerciële zenders kijken en als je daar voor betaald hebt ook Eredivisie live.

Digitenne insteekkaart voor digitale tv ontvangers
Digitenne insteekkaart voor digitale tv's

Digitenne insteekkaart voor digitale televisies

Naast de hier beschreven losse Digitenne ontvanger biedt KPN ook insteekkaarten die je in vrijwel iedere moderne lcd televisie kan steken. Als je de keuze hebt kies dan altijd voor deze optie, de beeldkwaliteit zal nog beter zijn beloofd KPN dan met een losse ontvanger. Alle tv's die "DVB-T" ondersteunen zouden ook zonder meer met deze Digitenne insteekkaart moeten werken.

Kanalen verwijderen en verwisselen

Wanneer je de Digitenne ontvanger "gratis" gebruikt, dus zonder abonnement en alleen de publieke zenders kan ontvangen wil je graag dat alle gevonden commerciële zenders in de Digitenne ontvanger verwijderd worden. Want anders moet je een hele tijd "zappen" om van Nederland 3 naar de regionale televisie te gaan. Gelukkig is dat mogelijk. Druk op de OK toets op de afstandsbediening, selecteer een bepaald kanaal en druk op de rode toets. Daarmee kan je een bepaald kanaal verwijderen. Het verwisselen van kanalen, dus de indeling van de zenders maken zoals jij dit wilt is niet mogelijk.

Programma aanbod Digitenne

Kijk op deze Digitenne zenderaanbod pagina voor het meest recente aanbod van tv zenders.

Wat kan je "gratis" zien en horen?

Digitenne is de vervanger van de analoge tv zenders die via de "ether" uitzonden. De overheid heeft bij KPN bedongen dat zij de publieke Nederlandse tv en radio zenders gratis doorgeeft. Dus met alleen deze Digitenne ontvanger kan je kijken en luisteren naar alle Nederlandse publieke zenders. Dit zijn op het moment van schrijven: Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, de regionale tv zender(s) zoals TV Utrecht, RTV Noord Holland, omroep Friesland, RTV Noord, Omroep Flevoland, RTV-West, Omroep Brabant, Omroep Gelderland, RTV Drenthe, RTV Oost, Omroep Zeeland en L1 (Limburg). Daarnaast de Nederlandse publieke zenders Radio 1, 2, 3, 4, 5 en 6, de lokale omroep en FunX.

Mee op vakantie op de camping?

Deze ontvanger kan je ook gebruiken op de camping. In Nederland zal je het Nederlandse tv aanbod kunnen ontvangen net als thuis. In het buitenland kan je alleen de "Free to air" kanalen ontvangen het ontvangen van de Nederlandse televisie is dan onmogelijk. Dan zal je een schotelantenne en een satellietontvanger moeten aanschaffen.

KPN Digitenne ontvanger in doos

De inhoud van de doos

De doos bevat:

  • De Digitenne tv-ontvanger (Rebox)
  • Een Digitenne antenne met kabel en een extra verlengkabel
  • Een afstandsbediening inclusief batterijen
  • Video kabels om de Digitenne ontvanger aan te sluiten op je tv (scart en tulp)
  • Een smartcard
  • Een handleiding in het Nederlands

Aansluiten

De doos vermeld "sluit alles eenvoudig aan binnen 10 minuten". En inderdaad, het is inderdaad in zo'n 10 minuten voor elkaar, wellicht waren het 12 minuten...

  • Stap 1: haal de Digitenne ontvanger uit de doos en sluit hem aan op de 230 Volt
  • Stap 2: verbind de Digitenne ontvanger met de tv. Hiervoor kan je kiezen uit twee aansluit manieren. Een scartkabel of een kabel met de bekende geel/rood/wit tulp aansluitingen. De meeste tv's ondersteunen beide aansluit manieren.
  • Stap 3: sluit de antenne aan op de Digitenne ontvanger. Je kan het niet verkeerd doen. De bijgeleverde kabel kan maar op één manier aangesloten worden op je antenne en de andere kant past maar op één van de aansluitingen op de Digitenne ontvanger. Deze kabel is 3,5 meter lang. Mocht de antenne nog verder verwijder moeten staan van de Digitenne ontvanger dan kan je de meegeleverde antenne verlengkabel gebruiken. Deze is 5 meter lang. Hiermee is de maximale afstand van Digitenne ontvanger en antenne 8,5 meter.
  • Stap 4: stel je tv in zodat hij de scart video of andere externe video aansluiting gebruikt.
  • Stap 5: op je tv scherm zie je nu een pagina staan waarbij je aan moet geven, met de afstandsbediening, in welke provincie je woont. Gebruik de pijltjestoetsen en druk op enter.
  • Stap 6: je krijgt nu een scherm te zien waarin wordt aangegeven hoe sterk het antenne signaal is. Met een balk wordt het antennesignaal zichtbaar gemaakt. Probeer door de antenne zo te draaien waardoor het signaal maximaal is (dit scherm is achteraf via het menu ook benaderbaar).
  • Stap 7: nu gaat de Digitenne ontvanger zelf alle zenders zoeken en verdelen over de kanalen. Zowel voor de tv zenders als de radio zenders.
  • Stap 8: na een paar minuten van zenders zoeken is de Digitenne ontvanger klaar en krijg je automatisch Nederland 1 op je scherm.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­