=**=cv-ketel recensie, test: Intergas - Xtreme 36

Recensie Intergas - Xtreme 36 cv-ketel

Intergas - Xtreme 36 cv-ketel
Intergas Xtreme 36

We hebben dit keer de Xtreme 36 van Intergas nader bekeken. Dit is een combi cv-ketel met platenwisselaar maar met optioneel indirect gestookte boiler. Vanuit de fabriek kan deze ketel het huis verwarmen en warm water maken op basis van een platenwisselaar. Maar door een losse bijpassende boiler van Intergas te kopen krijg je een combinatie van cv-ketel en aparte boiler. Beide configuraties hebben hun voor- en nadelen. De combiketel zonder losse boiler maakt warm water door de ketel om te laten schakelen naar warmwaterproductie door middel van de platenwisselaar. Dat omschakelen kost wat tijd, volgens de fabrikant is dit: 0 seconden. Deze extra wachttijd is natuurlijk een nadeel maar heeft als groot voordeel dat de productie van warm water het beste is voor milieu en je portemonnee. Wanneer je een losse boiler op de ketel aansluit kan de ketel direct warm water leveren. Dit heeft echter het nadeel dat de boiler stilstandverliezen kent dat je terugziet in een iets hogere energierekening en grotere CO2 uitstoot.

Een adviesprijs is niet beschikbaar maar bij online hebben we een prijs gezien van 1500 euro.

Modulatiebereik brander

In de zoektocht naar een zo energiezuinige ketel is het modulatiebereik een van de aspecten waar je als potentïele koper op kan letten. Wanneer een ketel op vol vermogen draait is het rendement het laagst omdat veel warmte via het rookkanaal de schoorsteen verlaat en niet nuttig gebruikt kan worden. Bij een laag vermogen wordt uit deze afvalgassen juist nog veel energie onttrokken dat ten goede komt aan het rendement. Je wilt het liefst dat de ketel dus op zo'n laag mogelijk vermogen werkt. Dat is vooral van belang bij de moderne goed geïsoleerde woningen die in het voor- en na seizoen maar weinig warmte nodig hebben. Op die momenten moet de gasbrander in de ketel met hele kleine vlammetjes kunnen branden, hoe kleiner hoe beter. Dit vermogen om de brander terug te kunnen regelen wordt modulatiebereik genoemd. Bij deze ketel ligt dat op 89% van het maximale vermogen. Bij ketels met een overeenkomstige vermogensklasse, die op dit moment leverbaar zijn door de cv-ketel fabrikanten ligt het modulatiebereik tussen de 70% en 89% (hoe hoger deze waarde is, hoe beter). Voor het modulatiebereik krijgt deze ketel daarom een "zeer goed". Het vermogen dat deze ketel kan leveren start bij 4,0 kW en maximaal kan hij 36,3 kW afleveren (gemeten bij 50/30 °C).

Warmwater prestaties

Het warm water gedeelte van deze ketel is in staat om 17,0 liter water per minuut te leveren van 40° Celsius. Daarmee valt deze ketel in categorie van CW5. Deze CW waarde is opgesteld door Kiwa. Met de CW waarden 1 t/m 6 wordt aangegeven hoeveel warm water de ketel kan leveren. Hoe hoger de CW waarde, hoe meer warm water geleverd kan worden. Net zoals cv-ketels zuiniger zijn geworden bij de introductie van de HR (hoog rendement) ketels zo wordt tegenwoordig ook op de warm water productie een steeds beter rendement dan voorheen behaalt. Hoe hoger het rendement op warm water productie, hoe minder gas dus minder geld dit per jaar kost. Het "jaartaprendement" van deze ketel ligt op115%. De hiervoor vermelde prestaties van het warmwatergedeelte zijn alleen gebaseerd op de warmwaterprestaties die de ketel zelf kan leveren. Dus een eventueel aan te sluiten indirect gestookte boiler is hierin niet meegenomen.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Deze ketel heeft een modulerende waterpomp die er voor zorgt dat pompkracht aangepast wordt op de weerstand van de cv-installatie die gevormd wordt door de verwarmingsbuizen en radiatoren. Doordat de pomp niet constant op vol vermogen draait maar precies aanpast aan hetgeen nodig is, wordt het "suizen" van de centrale verwarming voorkomen. Daarnaast wordt heel wat energie bespaard omdat veel minder vermogen naar de pomp gaat. Die besparing kan oplopen tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de cv-ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze Xtreme 36 heeft een traploos modulerende pomp en krijgt daarom van ons voor het pompgedeelte de waardering "zeer goed".

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding
gaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De Xtreme 36 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 83x45x28 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 36 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten en ondersteund ook Open Therm Smart power. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 2 Watt.

Opmerkingen: draadloze thermostaat mogelijk.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de Xtreme 36 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels