=**=cv-ketel recensie, test: Atag - A203EC HP

Recensie Atag - A203EC HP cv-ketel

Atag - A203EC HP cv-ketel
Atag A203EC HP

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

De A203EC HP van Atag is een combiketel met platenwisselaar. Deze ketel heeft dus geen voorraad warm water voorhanden en moet als je warm water tapt omschakelen naar de "warmwaterstand". Dit omschakelen kost wat tijd. De omschakeltijd bedraagt volgens opgave van Atag: 6 seconden. Tegenover dit nadeel van een wat langere wachttijd van warm water uit de kraan staat dat in tegenstelling van een combiketel met boiler deze ketel een stuk zuiniger is door de afwezigheid van een boiler die stilstandverliezen kent.

ja 1005 De prijs van deze cv-ketel hangt sterk af van waar je de ketel koopt. Hij varieert van 1005 euro tot en met 1005 euro.

Modulatiebereik brander

Een slimme en energiebewuste koper zal bij het kopen van een cv-ketel letten dat het modulatiebereik zo groot mogelijk is. Dit bereik geeft aan in hoeverre de ketel in staat is zijn maximale vermogen terug te regelen. Idealiter zou een ketel zijn vermogen kunnen regelen van 0 tot 100%. Maar dat is met gasbranders eenmaal niet mogelijk. Een ketel die heel weinig vermogen kan leveren is prettig doordat moderne huizen zo goed geïsoleerd zijn dat in de lente en herfst heel weinig warmte nodig is om het huis op temperatuur te houden. Daarnaast is het zo dat het rendement van de ketel het hoogst is bij de laagste branderstand. Het kunnen terugregelen van de vlammen in de brander tot een minimum is daarom zo interessant. Deze ketel heeft een regelbereik van 65%. Het vermogen start bij 6,8 kW en eindigt bij 19,2 kW gemeten bij 50/30 °C. Van de ketels die fabrikanten nu verkopen in een vergelijkbare vermogensklasse, ligt het regelbereik tussen 65% en 89%. Deze ketel krijgt van ons daarom voor het modulatiebereik het predicaat zeer goed.

Warmwater prestaties

Het warm water gedeelte van deze ketel is in staat om 12,2 liter water per minuut te leveren van 40° Celsius. Daarmee valt deze ketel in categorie van CW3. Deze CW waarde is opgesteld door Kiwa. Met de CW waarden 1 t/m 6 wordt aangegeven hoeveel warm water de ketel kan leveren. Hoe hoger de CW waarde, hoe meer warm water geleverd kan worden. Net zoals cv-ketels zuiniger zijn geworden bij de introductie van de HR (hoog rendement) ketels zo wordt tegenwoordig ook op de warm water productie een steeds beter rendement dan voorheen behaalt. Hoe hoger het rendement op warm water productie, hoe minder gas dus minder geld dit per jaar kost. Het "jaartaprendement" van deze ketel ligt op: geen opgave Atag.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Deze ketel heeft een modulerende waterpomp die er voor zorgt dat pompkracht aangepast wordt op de weerstand van de cv-installatie die gevormd wordt door de verwarmingsbuizen en radiatoren. Doordat de pomp niet constant op vol vermogen draait maar precies aanpast aan hetgeen nodig is, wordt het "suizen" van de centrale verwarming voorkomen. Daarnaast wordt heel wat energie bespaard omdat veel minder vermogen naar de pomp gaat. Die besparing kan oplopen tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de cv-ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze A203EC HP heeft een traploos modulerende pomp en krijgt daarom van ons voor het pompgedeelte de waardering "zeer goed".

gaskeur 107% rendementgaskeur hr ketel
gaskeur schone verbrandinggaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De A203EC HP beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 65x50x40 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 36 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 4 Watt.

Opmerkingen: Warmwaterproductie is gemeten bij 37 graden.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de A203EC HP cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels